87. İZMİR FUARI AÇILDI

ÖZTRAK İZMİR FUARI’NDA KONUŞTU

Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı 87’nci kez açıldı. İzmir’in dışında yurtiçi ve yurtdışından da ziyaretçilerin geleceği İzmir Enternasyonal Fuarı, 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak. Ana teması ‘teknoloji’ olan Fuar, son teknolojik gelişmeleri İzmir’de buluşturacak.

Törene TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajik, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Öztrak, AK Parti ve CHP milletvekilleri, konuk ülkelerin temsilcileri, Fuarın sporsor firmalarından Vestel’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak katıldı. Türkiye, Sırbistan ve Hindistan milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende ilk olarak Sırbistan dans topluluğu gösteri yaptı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AZİZ KOCAOĞLU;

 “Dünyanın yaşayan en eski fuarlarından biri burası. Türkiye’nin de ilk göz ağrısı. Evet, ilk olmak, öncü olabilmek önemlidir. Ama bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe aktarabilmek de bir o kadar önemlidir. Biz İzmir’de fuarcılığın çıtasını hep yukarı, daha yukarı taşıyoruz. Sadece genel ticaret fuarımızı değil, ihtisas fuarlarımızı da büyütüyoruz. Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuarcılık merkezini İzmir’de kurduk. Adını Fuar İzmir koyduk. Her yıl onlarca fuar düzenliyoruz. Kıtaları, ülkeleri, kültürleri, ırkları, dinleri buluşturarak aynı zamanda evrensel barışa da hizmet ediyoruz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmirlilere verdiği bir görevdir. O yüzden fuarlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. İddia ediyorum, bugün İzmir, sadece ülkemizin ve yakın coğrafyanın değil, dünyanın en önemli fuarcılık şehirlerinden birisi haline gelmiştir. ..”Dedi.

CHP SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK;

Sözlerine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını ileterek başladı.”İzmir Fuarının tarihimizde önemli yeri var. İzmir Fuarı cumhuriyetin yönünü gösteren örneklerden bir tanesi. Savaş meydanlarında kazanılan bağımsızlık için işin bitmediğinin farkındaydı. Yeni zaferler, adımlar gerekiyordu. Bu yıl 87. yılını kutlayan fuar bu alandaki önemli adımlardan birisidir. Temelleri İzmir İktisat Kongresi’nde atılmıştır” dedi. Türkiye’nin ekonomi politikasını eleştiren Faruk Öztrak, “Evet bugün sıkıntılarımız var ama bu umutsuz olacağımız anlamına gelmiyor. Bu doğru ilaç verildiği zaman toparlanma yoluna gidecektir. Doğru teşhis, doğru ilaçlar, ihtiyacımız budur. Sıcak paraya, dış borca bağlı olmayan bir ekonomiye varmamızın yolu inovasyon ve teknolojiye geçmemizde yatıyor” şeklinde konuştu.

TBMM BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM;

“AB Türkiye’yi oyalıyor. AB bu konuda yeterli samimiyette davranmıyor. 17 Aralık 2014’te Brüksel zirvesinde alınan kararlar gereği Türkiye tam üyelik müzakerelerini tamamlayacak ve tam üye olacaktı. Fakat Kıbrıs Rum tarafının karşı çıkması, engellemesi sebebiyle istenen mesafe alınamamıştır. Biz istenen müzakereleri devam ettirip AB üyesi ülke olma hedefinden vazgeçmiş değiliz. Bu nedenle AB’den daha kararlı, samimi, vizyoner bir bakış açısı bekliyoruz. İş birliğini sonuna kadar geliştirmek istiyoruz. Türkiye’nin bütünlüğünü hedef almayan, Türkiye düşmanlarına alan açmayan her ülkeyle ilişkilerimizi mutlaka geliştireceğiz. AB’nin Türkiye’yle karşılıklı güven ekseninde hareket etmesini beklemek en doğal hakkımız. AB’yi sadece şartlar iyi olduğunda değil şartlar kötü olduğunda da yanımızda görmek istiyoruz. Türkiye öncü ve önder ülkedir. Biz tarih öncesi de vardık. ” Diye konuştu.

EĞLENCE DOLU ON GÜN:

On gün boyunca düzenlenecek etkinliklerle eğlencenin, kültür ve sanatın merkezi olacak. İZFAŞ, sponsorların katkılarıyla konserler, gösteriler, tiyatro oyunları ve dans gösterileriyle Fuarı ziyaret eden 7’den 70’e ziyaretçiler unutamayacakları anılar biriktirecek. Fuar Çim Konserleri, açılış günü olan 7 Eylül Cuma günü saat 21.30’da Nazan Öncel ile başlayacak. Sertap Erener, Hakan Aysev, Kenan Doğulu, Hey Douglas, Ceza, Aleyna Tilki, Berkay, Gülşen, Fettah Can ve İrem Derici Çim Konserleri’nde sahne alacak. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Rock Sahnesi kurulacak. Rock müzik konserleri 3 No’lu Hol otoparkında gerçekleşecek. Saat 20.45’de başlayacak konserler 8 Eylül’de Gripin ile başlayacak. Rock Sahnesi’nde Adamlar, Feridun Düzağaç, Son Feci Bisiklet, Vera, Necati ve Saykolar, Moğollar, Kolpa ve Redd, rock müzik tutkunları ile bulaşacak. Çim ve Rock Sahnesi konserleri ücretsiz izlenebilecek. Mogambo Caz Geceleri bu yıl da caz müzik sevenlere keyifli geceler yaşatacak. Her gün saat 21.00-23.00 arasında Grup Gündoğarken’in sahne alacağı Mogambo’da saat 23.00’ten itibaren ise her gün bir başka sanatçı konser verecek. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde ise ünlü oyuncuların yer aldığı tiyatro oyunları sahnelenecek. Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda ise müzikli gösteriler ve dans toplulukları sahne alacak. 11 Eylül’de Rus balesinin seçkin topluluklarından Moscow State Ballet (Moskova Eyalet Balesi) ‘Romeo ve Juliet’i sahneleyecek. Nükhet Duru ‘Kabare Nü’, Bir Selami Şahin Müzikali ‘Seninle Başım Dertte’, Gürcistan müzik topluluğu Arsiani ile Latin müzik ve danslarıyla Cuban Band – Swing Latino Grupları etkinlikleri Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek.

Bu yıl Kültürpark’ta ziyaretçileri mekanik robot dev çekirge ‘The Giant Grasshopper’ karşılayacak. Uzunluğu 13.5 metre, ağırlığı 14 ton olan dev çekirge fuar boyunca her gün Lozan Kapısı’ndan başlayarak Kaskatlı Havuz’a, oradan da Basmane 9 Eylül Kapısı’na kadar yapacağı yürüyüşte eğlence dolu görsel bir şov sunacak. İEF’de ayrıca her gün dünyanın çeşitli yerlerinden gruplar sokak gösterileri yapacaklar. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın giriş saatleri 16.00 – 23.00 olarak belirlendi. Fuar giriş ücretleri, İzmirim Kart ile tam 4 TL, öğrenci ise 3 TL olurken, engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak Kültürpark’a girebilecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir