ABD MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIYOR

 Gelecek hafta Çarşamba günü faiz kararını açıklaması beklenen Fed’den “Tamam artık ekonomi güçlendi, faiz artışına geçiyoruz” diye bir açıklama gelmesi, piyasalarda oluşan genel beklenti.

Dünyanın en büyük ekonomisinin merkez bankası olan Fed, aynı zamanda küresel çıpa niteliğindeki rezerv para birimi ABD Doları’na da yön verdiği için alacağı kararlar Türkiye dahil tüm ekonomileri etkiliyor.

Fed’in faiz artırmasıyla birlikte küresel borçlanma maliyetlerinde de yukarı yönde bir hareket bekleniyor.

Dolayısıyla kısa vadeli borçlanma ya da tahvil, hisse senedi piyasasına yabancı yatırımcı çekerek döviz elde eden Türkiye için de finansman maliyetlerinin yükselmesi gündemde.

 Fed faiz artırımı beklentilerinin en somut yansıması bugün Dolar/TL kurunda gözlendi.

Kur her ne kadar 1 Kasım genel seçimlerinden bu yana yatay seyir izlese de, bugün Fed etkisi kaygılarıyla TL’de yüzde 1’i aşan bir satış baskısı yaşandı ve bir süre Dolar/TL 2,96 seviyesinin üzerine çıktı.

‘Dolar/TL 2016’da 3,25 olabilir’

Genel kanı piyasanın Fed faiz artırımı kararını önceden hesaba aldığı yönünde.

Londra merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson, BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamalarda “İlk faiz artırımının somut etkisi sınırlı olur. Zaten fiyatlandı.” diyor ve ekliyor:

“Ancak Türkiye’nin yüksek cari açığı, finansman sorunlarını gündeme getiriyor.”

Jackson’a göre Fed’in beklenenden hızlı faiz artırması durumunda Türkiye’nin sorunları da büyüyebilir.

Jackson, kurum olarak Dolar/TL kurunun gelecek yıl 3,25 seviyesine yükselmesini beklediklerini ifade ediyor.

http://ichef.bbci.co.uk/news/ws/624/amz/worldservice/live/assets/images/2015/12/11/151211131510_dolar_tl.png

Ancak Londra merkezli yatırım kuruluşu Renaissence Capital’ın küresel araştırma birimi direktörü Michael Harris son büyüme verisinin önemine işaret ediyor.

BBC ‘nin sorularını yanıtlayan Harris, Perşembe günü açıklanan yüzde 4’lük 3. çeyrek büyümesini hatırlatarak “Büyüyen ülke fon bulur” diyor.

Türkiye için asıl sorunun yatırımlar olduğunu da belirten Harris, 3. çeyrekteki beklentilerin üzerinde gelen büyümeye karşın yatırımlarda daralma yaşandığını hatırlatıyor ve “Hükümetten yatırımcı güvenini tazeleyecek güçlü sinyaller görmemiz gerek” yorumunu yapıyor.

Cari açık nasıl finanse edilecek?

Net enerji ithalatçısı olan ve dış ticaret açığını TL cinsi varlıklara yapılan yatırımların yanı sıra turizm gelirleri ve kısa vadeli borçlanmayla kapatan Türkiye’nin cari açık sorunu, Fed faiz artırımı öncesinde vurgulanan konu.

http://ichef-1.bbci.co.uk/news/ws/624/amz/worldservice/live/assets/images/2015/12/11/151211133254_ozel_sektor_kv_dis_borc.png

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin küresel faiz ortamındaki yukarı yönlü bir trend karşısında en kırılgan ülkelerden birisi olduğu yorumunu yapıyor.

Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında, BB- seviyesinde notlayan S&P, başta bankacılık sektörü olmak üzere ülkenin kısa vadeli fonlamaya olan bağımlılığına işaret ediyor.

Piyasa güven artırıcı mesajlar bekliyor

Uzmanların birleştiği genel konu ise Türkiye’nin Fed faizleri artırırken yatırımcılara güven verici yönde adımlar atması gerektiği konusu.

Yeni hükümetin söz verdiği yapısal reformları ciddi biçimde ele alması halinde Türkiye’nin Fed faiz artırımı döneminden kazaçlı çıkmasının dahi mümkün olduğu belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir