AŞK İNSANI DEĞİŞTİRİR Mİ ?

AŞK İNSANI DEĞİŞTİRİR Mİ ?

Bilinçsizce ortalıkta gezinir, nedensiz yere sırıtırız. Etrafımızdaki insanlara durmadan günlerinin nasıl geçtiğini sorarız ki onlar da bize günümüzün nasıl geçtiğini sorsunlar ve saatlerce anlatalım. Sabahın erken saatlerinde yataktan kalkar, büyük bir enerjiyle güne başlarız. Saç rengimizi, boş zamanlarımızda ne yaptığımızı, hatta -biz farkında olmadan- kişiliğimizi bile değiştirebilir.

 Mutluluğunuzu artırmaktan tutun, daha az yargılayan bir karaktere bürünmenize aşk sizi tepeden tırnağa değiştirebilir. İşte birkaç örnek:

Aynı anda hem gergin hem de mutlu bir insan olmayı başarırsınız

Hem mutlu hem de gergin bir ruh hali aslında olağandışı. Fakat aşık olunca, herhangi bir duygunun diğeriyle aynı zamanda olması şaşılacak bir şey değil. LiveScience’ taki bir araştırmaya göre, kişi aşıkken hem mutlu hem de gergin olabiliyor.

Bağımlı olursunuz

Eğer aşkı daha önce bağımlılık şeklinde tanımladıysanız haklı olabilirsiniz. Webmd’nin araştırmasına göre aşk, iyi hissettiren bir takım kimyasalların vücutta üretilmesini sağlıyor ve bu kimyasallar tıpkı bağımlılık yapabilen diğer maddeler gibi.

Daha fazla risk almaya eğilimli olursunuz

İsterse iki adım ötede, isterse iki ülke ötede olsun, aşık olduğunuz kişinin hep yanında olmak istersiniz. Medical Daily’e göre bahsettiğimiz bağımlılık psikolojisi, aşık olduğunuz insana ulaşmak için her türlü riski göze aldırır.

Aşırı korumacı olursunuz

Florida Devlet Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, aşık kişi olduğundan çok daha korumacı bir karaktere bürünüp partnerine gereğinden fazla ilgi ve şefkat gösterebiliyor.

Odaklanamazsınız

Zihniniz içinde düşünceleriniz sürekli dans ediyor, en basit işlere odaklanmak bile dünyanın en zor işi haline geliyorsa nedenini aşkta arayabilirsiniz. Maryland Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre aşk, yapılan işe odaklanmayı ve konsantrasyonu korumayı ciddi şekilde zorlaştırıyor.

Kendinizden daha emin olursunuz

ScienceDaily’e göre, aşk bize karamsarlık yerine güven aşılıyor. Aşıkken kendinize daha fazla güvenip hayatla daha rahat baş edebildiğinizi fark edebilirsiniz.

Nevrotik bir karaktere sahipseniz bunu dengeleyebilir

Journal of Personality’deki yeni bir araştırmaya göre, aşkın kişilik üzerinde uzun süreli etkileri bulunuyor. Aşk, öğrenilmiş negatif düşünceleri tersine çevrilebiliyor. Nevrotizm, depresyon veya anksiyete tanısı konmuş insanlara yapılan bir deneyde, bu kişilerin aşkla birlikte daha istikrarlı bir psikolojiye sahip oldukları görüldü.

Yargılamazsınız

Aşık olduğunuz adamın kariyer seçimlerinizden tutun da problemli arkadaşlık ilişkilerinize kadar her şeyde neden bu kadar destekleyici ve açık fikirli olduğunu düşündünüz mü? Zihinsel psikoloji alanında yapılan araştırmalarda kullanılan beyin taramaları gösteriyor ki, kişiye çok sevdiği birinin fotoğrafı gösterildiği zaman frontal cortex çalışmayı kesiyor. Böylece o kişiye yönelik eleştiri ve kuşku gibi tepkilerin oluşumu engelleniyor.

Daha zeki olursunuz

Aşkla beslenen zihin daha akıllı oluyor. Aşk beyinde dopamin seviyesini yükseltiyor ve bu da bilişsel ve motor becerileri geliştiriyor. Bir deneyde katılımcılara bilgisayar üzerinden isimler okutuldu. Aşık oldukları insanın ismi geçtiğinde deneklerin zor işleri yapma becerilerinin ciddi biçimde arttığı gözlemlendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir