AŞKIN SIRLARI

Galiba Uçuyorum: Psikiyatristler aşkın ilk safhasına “Eros” adını veriyorlar. Uzun süreli ilişkilerin ilk üç ayı diye açıklıyorlar bunu. İlişkiniz Eros safhasındayken bir masal aşkı yaşıyor olduğunuza inanırsınız.

Onun İçin Her Şeyi Yaparım: İlk üç ay geçtikten sonra, psikiyatride, “gerçek bir ilişkiye atılan ilk adımlar” olarak nitelenen “Ludos” ve “Mania” safhalarına geçiliyor. Ludos safhasında onunla birlikte yaptığınız her şeyden zevk alır ve acayip eğlenirsiniz. Mania safhasındaysa ayrı kalmaya bir an bile dayanamaz ve o yokken kendinizi yarım hissedersiniz. Bu iki safhanın ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: onu tanıdıkça ondan daha fazla hoşlanmaya başlarsınız. Sizi beğenmesini ister ve hep mükemmel görünmeye gayret edersiniz.

Fırtına Öncesi Sessizlik: Altıncı aydan sonraki safhaya “Storge” adı veriliyor. Siz aşkınızın aynı şiddette devam ettiğini düşünürsünüz, ancak şaşkınlıkla kendinizi onsuz da iyi hissettiğiniz zamanlar olduğunu fark edersiniz. Saçınızın başınızın dağınık olmasına da eskisi kadar aldırmazsınız. Hatta o da buna o kadar aldırmaz. Artık hep onun sevdiği restoranlara gitmeyi, hep onun tercih ettiği filmleri seyretmeyi istemiyorsunuzdur. Bir takım görüş ayrılıkları ortaya çıkmaya başlamıştır. Kavgalarınızın tek sebebi de kıskançlık değildi.

Off Canım Sıkılıyor: Bir yıl geçip gittiğinde ilişkiler “Pragma” safhasına giriyor. Bu safhada mantık duygulara üstün gelmeye başlar. Alışkanlıklar adamakıllı iç sıkıcı hale gelmiştir. Acı gerçeği birdenbire anlarsınız: O hiç de sandığınız kadar mükemmel biri değildir. Zaman zaman dehşetle, onunlayken canınızın müthiş sıkıldığını kendinizi o yokken daha mutlu hissettiğinizi farkedersiniz.

Kusursuz Aşk Var mı: Agape safhasına, yani aşkın nirvana’sına ulaşmış bir çifte henüz rastlanamadı.

Siz gene de mükemmel olmaya gayret edin ve hiç değilse verdiğiniz sözleri tutun.

Geçmişteki o çok özel anı yeniden yaşamaya çalışmayın. Yeni özel anlar yaratın.

Oyunlar oynayın. Kimin kazanıp kimin kaybettiğinin değil, ne kadar eğlendiğinizin önemli olduğunu unutmayın. Ödül olarak öyle şeyler saptayın ki sonunda ikiniz de kazanan olun.

Ona başarıda da, yenilgide de destek olun. Asla kin gütmeyin. Geçmişi bir silah gibi kullanmayın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir