ÇEVRE KORUMACILARA ŞİDDET UYGULANMAMALIDIR

Samistal nöbeti’ne jandarmadan müdahale

 Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.

 Samistal Yaylası’nda iş makinesinin çalışmasını engellemek için dünden bu yana mücadele eden köylülere güvenlik güçleri tarafından sert müdahalede bulunuldu.  İş makinelerinin önünde bekleyen kadınları bugün öğleden sonra jandarmalar uzaklaştırırken, bazılarını sürükleyerek götürdü. Jandarma bu sert müdahalenin ardından, yaylada bulunan yöre sakinlerinin iş makinelerinin yanına yaklaştırmadı.

 Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının;

56/1. maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında getirilen düzenleme ile de çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek gerek Devlete gerekse vatandaşlara ödev olarak yüklenmiştir.

63. maddesine göre Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.

“YEŞİL YOL PROJESİ” 
(Yeşil Yıkım Projesi)

* KARADENİZ BÖLGESİNDE KENTLER VE YERLEŞİM ALANLARI ,DENİZE PARALEL UZANAN DAĞLAR İLE ÇEVRİLİDİR.

* DAĞLARIN 2000 m DEN YÜKSEKTEKİ ORMAN SINIRINDAN SONRA YAYLALAR KURULMUŞTUR.

* DOĞU KARADENİZ’DE KAÇ KAR DAĞLARINDA YÜKSELTİNİN KISA MESAFEDE ARTMASI ,BİR TAKIM YAYLA YERLEŞİM ALANLARININ ORTAYA ÇIKMASINA YOL AÇMIŞTIR.

* YAĞMUR BULUTLARININ ÜSTÜNDE KURULMUŞ ,YEŞİLİN BÜTÜNÜ İLE HAKİM OLDUĞU, ÖZGÜN MİMARİSİ İLE KORUNMUŞ EVLERİ VE HALKININ, YÖRESEL KIYAFETLER GİYEREK FOLKLORİK SAZLARI KEMENÇE VE TULUM EŞLİĞİNDE ŞENLİKLERİN DÜZENLENDİĞİ YAYLALAR DA ; YAŞAM KÜLTÜRÜ VE SOSYAL YAŞANTI , ARTI BİR DEĞER OLARAK ÖNE ÇIKMIŞTIR.

“YEŞİL YOL PROJESİ”;

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir