CHP GENÇLİK VE KADIN KOLLARI

CHP GENÇLİK VE KADIN KOLLARI

Nahit DURU

CHP’de her seçimden sonra olduğu gibi, bu seçimin ardından da olağanüstü kurultay sesleri yükseldi. ‘CHP neden iktidar olamıyor?’ sorusuna yanıt aramadan, CHP yönetimi ve yönetimine talip olanlara bir anımsatma yapmak istiyorum.

1960’lı yılların sonlarından başlayarak CHP’nin yükselişe geçmesinin tek sebebi CHP genel başkanları, MYK yöneticileri ve PM üyeleri miydi?

Tabii ki hayır.

Önce şu soruyu sormak lazım…  CHP’nin gençlik ve kadın kolları bugün var mı?

Kağıt üstünde değil, fiilen var mı?

Bu sorunun yanıtı için geçmişe göz atmak gerektiği inancındayım.

1954 yılında kurulan CHP Gençlik Kolları, 1966 Ekim ayında Erkin Topkaya’nın başkan olmasıyla gerçek benliğine kavuşacaktı.

1966’dan, 1978 yılına kadar da her il ve ilçede gençlik kolları hukuken ve fiilen çalışır hale getirilecekti. Her mahalle ve köyde CHP Gençlik Kolları temsilcisi de görevlendirilecekti.

Erkin Topkaya başkanlığındaki CHP Gençlik Kolları, Nail Gürman’nın önderliğindeki Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu (SDDF)  ile işbirliği yaparak yurt çapında çok sayıda etkinlik düzenleyecekti.

Neydi bu etkinlikler bir göz atalım;

Konya’nın Yunak İlçesi’ne bağlı Odabaşı Köyü’nde ve İstanbul’da Silivri ve Değirmenköy’deki köylülerin toprak işgali eylemine katılmak,  Manisa’nın Akhisar, Kırkağaç, Salihli İlçeleri ile Aydın’ın Söke İlçesi’nde tütün mitingi  yapmak. Samsun’un Çarşamba, Bafra, Alaçam ve Tekkeköy İlçeleri’nde  tütün üreticilerine destek vermek…

Bitmedi; Hakkari’nin Dilektaşı Köyü’ne okul, Ege’nin bazı köylerine sağlık ocağı yapmak. (1)

Ve nice eylem.

CHP Gençlik Kolları Kurultaylarında, CHP Gençlik Kolları’nın tüm eylemlerinde İstiklal Marşı dışında, bir de “Dağ Başını Duman Almış” marşı söylenirdi.

CHP Gençlik Kolları ve İsmet Paşa’nın Genel Başkanlığı sırasında özellikle üniversite bulunan illere hakim olan -TMTF Başkanı – usta gazeteci – Sencer Güneşsoy ve arkadaşları ile kurulan yakın temas sonucu, TMTF’nin organize ettiği eylem ve mitingler… Bu mitinglerin sonucunda CHP’ye yönelen çok sayıda insan…

SDDF de, üniversitelerde CHP gençlik Kollari gibi çalışacaktı.

Daha sonra CHP Gençlik Kollarına Başkan olan Süleyman Genç eylemleri sürdürecek,  1970 – 1972 yılları arasında Giresun’da Fındık , Kars’ta hayvancılık, Konya’da buğday , İzmir’de Büyük Üretici Kurultayları düzenlemenin yanı sıra Ankara’da gecekondu , Edirne’de yağlı tohumlar , Malatya’da ayçiçeği, Diyarbakır’da kurubaklagiller, Rize’de çay, Bursa’da Sendikal Hareket ve İşçi Sınıfı, Antalya’da Yeni Dünya Dengeleri ve NATO , Adana’da Topraksızlar Kurultayları yapacak, CHP’nin ortanın solu politikasının amacına uygun olarak milletin ayağına gidecek, başka partiye oy veren insanların CHP’ye gelmesini sağlayacaktı.

Sonra Sabri Ergül, Semih Eryıldız ve Zeki Alçın’ın başkanlık dönemlerinde yapılan işler de az değildi.

Orhan Birgit’in ürettiği sloganların, Genel Sekreter Orhan Eyüboğlu’nun organizasyonu ile bir gecede  dağlara taşlara yazılması.

Mitinglerde CHP Gençlik Kollarının her kademesinin ön safta yer alması. Saldırılara göğüs germesi.

Bu çabalar sonucu 1977 seçimlerinde CHP’nin oy oranının yüzde 41,39’a yükselmesi.

CHP Kadın Kollarının da gençlere ayak uydurarak milletin ayağına gitmesi. Bunu yaparken, en sade giysilerle, makyajsız ya da hafif bir makyajla il, ilçe ve köylerde kadınlarla buluşulması.

Milletvekillerinin de halktan hiç kopmaması.

En önemlisi de, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalınarak, din istismarı yapılmaması…

CHP ana kademe, gençlik ve kadın kolları yöneticilerinin tümünün gerçek CHP’li olması ve devşirmelerin partiye alınmaması.

Şimdi CHP’yi yönetenler, yönetmeye talip olanlar, bu gelişmeleri anımsıyor musunuz?

CHP Gençlik Kollarını ve Kadın Kollarını sürekli çalıştırabilmenin yollarını arıyor musunuz?

İktidar yoluna taşları döşeyen; CHP Gençlik Kolları ve gençliik örgütleri ile sürekli temas halinde bulunan zamanın yöneticileri,  bu eylemleri gerçekleştiren, kadın kolları, gençlik kolları başkanları ve gençlik örgütleri liderleri ile görüşmeyi neden düşünmezsiniz.

Önce ne yapılması gerektiğini tartışın, sonra basın yoluyla değil birbirinizle konuşarak CHP’yi iktidara taşımanın yollarını bulun.

Halk kimin yönetimde olduğuna hiç ama hiç bakmıyor. Onlar, CHP’yi  gerçek yörüngesine çekecek, fabrika ayarlarına döndürecek ve kendisi ile bütünleşecek bir CHP arıyor.

  1.  Asil Kaya’nın “ Türk Siyasi Tarihi’nde CHP’nin Gençlik Kolları “  başlığını taşıyan Yüksek Lisans Tezi’nden alınmıştır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir