DERS ZİLİ ÇALIYOR

DERS ZİLİ SORUNLARLA ÇALIYOR

İstanbul’da 3 milyon 200 bin öğrenci ve 163 bin öğretmen 6 bin 900 okulda eğitime başlayacak. İlk eğitim öğretim gününde İETT’ye bağlı toplu taşıma araçlarında ulaşım 06.00’dan 14.00’e kadar ücretsiz olacak. TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çekmeköy’de düzenlenecek törene katılacak.

Yeni eğitim-öğretim yılının açılışı dolayısıyla mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Eğitimde tarihi değişimlere hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni bir yönetim sistemiyle birlikte, her alanda yeni bir döneme girdiği günlerden geçtiğini belirterek, “Bu dönemde, sabır, emek, samimiyet ve fedakârlık isteyen uzun bir süreç olan eğitim-öğretim konusunda da, tarihi nitelikte değişimlere hazırlanıyoruz” dedi.

Hep birlikte daha çok çalışarak, evlatlarımızı en güzel şekilde yetiştirmek için gereken reformları milletimizle birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum.” dedi.

YENİ DERS YILIL TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı bilgilere göre; birinci dönem 18 Ocak 2019 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019 – 1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayıp 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek.

MİLLİ EĞİTİMDE SORUNLAR

Geçen yıl tartışmalara neden olan müfredat programı konusunda bir uzlaşma sağlanmış değildir. Buna ek olarak, karma eğitime ilişkin alınan son karar büyük tartışmalara neden olacak gibi görünüyor.Keza öğretmenlerin sorunları yanında sayısal olarark da öğretmen yetersizlilği olduğu ifade ediliyor. MEB’in öğrencileri imam hatibe yönlendirmesi, dinci vakıflarla yapılan protokoller,  tarikat ve cemaatlerin okulların içine kadar girdiği iddiaları, okul yöneticilerinin atanmasında  Eğitim Bir Sendikasının büyük ölçüde etkili olmasa ve LGS ve YKS sınavları ile ilgili rahatsızlıkların güncelliği sürüyor.

Öğretmenlerin atamaları konusunda çözüm bulunamıyor.  Boş geçen veya ücretlilerin girdiği dersler varken, ataması yapılmayan yarım milyon öğretmen bulunduğu ileri sürülmektedir 

Bütün okulların, 4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından İMAM HATİP ORTAKOLU VE LİESİ olarak yapılandırılması,  eğitimdeki  sorunların içinden çıkılamaz duruma gelmesine neden olduğu düşünülmektedir. Bu çerçevede, İmam hatip ortaokullarında ve imam hatip lisesinde okuyan öğrencilerin başarı düzeyleri ile ilgili değerlendirmelerde , diğer liselere oranla başarısız oldugunun anlaşılması veliler arasında huzursuzluğu neden olmaktadır.Buna rağmen, iktidar tarafından imam hatipler özendirilmesine devam edilmiş,  fakat yine de yeteri kadar öğrenci imam-hatiplere kayıt edilememiştir.

MEB’na  vakıflarla protokol yapma yetkisi çerçevesinde, TÜRGEV, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti ve Ensar Vakfı gibi birçok iktidara yakın veya İslamcı kuruluşların okullarda etkin duruma geldiği ileri sürülmektedir.

Bütün bunlara ek olarak, son yapılan karma eğitime son verilmesine olanak tanıyan düzenleme, yeni öğretim yılında ciddi sorunlar yaşanmasının belirtisi olarak görülmektedir.

 “Okul servis araçları, öğrenci indirme-bindirme ve parklanma sırasında okul bahçelerini kullanabilecekler. Okul çevresinde öğrencilerin taşıtlardan inerek okul binasına girmeleri, rehber personel ve öğretmenlerden oluşan okul geçidi görevlileri kontrolünde gerçekleşecek. Servis kullanacak öğrencilerin açık adresleri ve iletişim bilgilerinin servis şoförlerinde bulundurulması ve velilere duyurulması sağlanacak. Okulların açık adresleri, telefon numaraları, öğrenci kapasiteleri ve okul müdürlerinin bilgileri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İBB Zabıta Daire Başkanlığı birimlerine gönderilecek. İETT tarafından mevcut 4 bin 840 otobüs ve 453 metrobüse ek olarak 349 adet otobüs ve 90 adet metrobüs konulacak. Okulların açıldığı gün, Metro İstanbul ve İETT tarafından gerçekleştirilecek toplam 5 bin 397 ilave sefer ile yaklaşık 596 bin 83 özel aracın trafikten çekileceği ve 894 bin 124 yolcunun toplu ulaşım sistemlerine yönlendirilmesi hedefleniyor. Okul çevrelerinde İSPARK’a ait 119 otoparkta, okulların açıldığı gün, servis araçlarına tam gün ücretsiz park alanı sağlanacak.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir