DOLAR DEĞER KAZANMAYA DEVAM

Türk Lirası en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu

 Dolar, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’ye ilişkin Twitter iletisinin ardından 4.19’un üzerini gördü.

Küresel satış baskısı, iç ve dış siyaset, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında dün yaşanan sert düşüşe paralel olarak yükselen Dolar/TL ve Euro/TL yeni günde de yükselişini sürdürüyor.

Dolar dün 4.13’e, euro da 5.11’in üzerine tırmanarak yeni zirveleri test etmesinin ardından bugün de rekorlarını sürdürdü.

 Gelişen piyasalarda en fazla düşen para Rus Rublesi oldu

Gelişmelerin ardından 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında Çarşamba günü en fazla değer kaybeden yüzde 2.86 ile Rus Rublesi olurken, Türk Lirası en fazla düşen ikinci para oldu.

Tacirler Yatırım Baş Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen belirli bir seviyeden sonra kurda hızlanan bir artış görüldüğünü belirterek “Artık spekülatif artışları son yıllarda çokça görüyoruz. Ciddi değer kaybından bahsediyoruz. Merkez Bankası’nın mart ayı toplantısından beri sepet yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetmiş..Ekonomiyi zorlayıcı seviyelere geldik” dedi.

Alnus Yatırım Genel Müdürü Egemen Kaya kurdaki harekete dair “gelişen piyasalarda Türkiye, Güney Afrika, Rusya tarzı ülkelerde son dönemde daha fazla satış var.

Türkiye’ye bakınca yüksek enflasyon, yüksek cari açık, bütçe açığının beklenenenden yukarı gelmesi, faiz artırımları beklenirken bu artışların gerçekleşmeyecek olması imajının yerleşmesi, bununla beraber büyük şirketlerde yapılandırmalarla piyasada “acaba ne oluyor” fiyatlaması yapıldı.

Buna benzer fiyatlamayı kasım ayında da görmüştük ama orada Merkez Bankası’nin “faiz artışı yapabiliriz” şeklindeki söylemleriyle 3.97’lere kadar gelen kur 3.73’lere kadar çekilmişti. Şimdi piyasada bu beklenti yok.” değerlendirmesini yaptı.

Kaya Rusya’ya ABD’nin ve bazı Avrupa ülkelerinin uyguladığı ambargoların ardından Rusya piyasalarındaki gelişmelerin de etkili olduğuna dikkat çekti.

Londra’daki Rabobank’ta stratejist olan Piotr Matys “Para politikası otoritesi Lira’daki değer kaybını durdurabilir veya en azından yavaşlatabilir ancak Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın içerideki gelişmeler nedeniyle faiz artışı için sınırlı alanı olduğu da biliniyor” değerlendirmesini yaptı.

 “DÜŞÜŞTE 2 SEBEP”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova dolar endeksinin düşük seviyesine rağmen TL’nin yüksek hareketlenmesinin 2 sebebi olduğunu söyledi.

Arzova; “Bunlar dış ve iç siyaset. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek özelinde ortaya çıkan haberler ve piyasaların verdiği tepki, arkasından faiz konusu kurda etki yaptı. Ardından hafta sonu Suriye’de yaşananlar ve ABD’nin harekat yapacağını söylemesi gerilimi arttırdı.” dedi.

Çetinkaya: Dövizde atak var nereden geldiğini araştırıyoruz

Dövizde yaşanan harekete ‘atak’ tanımlaması yapan Çetinkaya atağın nereden kaynaklandığını takip ettiklerini belirterek “Araç bağımsızlığımız var. Atmamız gereken adımları atarız” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Dövizdeki hareketlilik için “atak” değerlendirmesi yaparak atağın nereden kaynaklandığını takip ettiklerini söyledi. Çetinkaya, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ekonomideki son gelişmelere ilişkin basına kapalı bilgilendirme yaptı.

4 saat süren toplantıda ilk olarak sunum yapan Çetinkaya, “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk” dedi. Çetinkaya yaptığı sunumda, “Para politikası kararları, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda şekillenmeye devam edecektir. Yapısal alanlarda atılacak adımların kalıcı fiyat istikrarını desteklemesi beklenmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çetinkaya’nın, muhalefet milletvekillerinin “Merkez Bankası’nın itibarı aşındı” eleştirilerini kabul ettiği, “Kredibilite sorunumuz var, bu diğer tüm araçlardan daha önemli. İletişimimizde sorun olabilir” dediği öğrenildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir