EGE’DE DEPREM

Ege Denizi’ndeki 6,2 şiddetindeki deprem, beklenen İstanbul depremini etkiler mi?

Ege Denizi’nde meydana gelen ve İzmir başta olmak üzere Aydın, Manisa, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ gibi illeri etkileyen 6,2 şiddetindeki deprem büyük Marmara depremini etkiler mi? Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Ege Denizi’ndeki depremin ardından merak edilen ‘İstanbul depremini tetikler mi’ sorusunu yanıtladı.

 Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren Marmara bölgesini rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Ege’de meydana gelen depremin İstanbul depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını belirten Eren, “Ege’deki deprem karakteri düşey faylardan oluşmasıdır. Deprem her ne kadar 6.3 olsa da yıkım etkisi düşük bir deprem. Yerin oldukça altında olması yıkıcı olmasının önüne geçti. Bu düşey faylarda yaşanan bir enerji boşalmasıdır. Bu depremin İstanbul depremini tetikleme ihtimali yok. Zira bunlar ayrı 2 fay hattı. O nedenle halkımızın içinin rahat olmasını istiyoruz. Bu deprem İstanbul depremine herhangi bir etkide bulunmaz. Zaten İstanbul depremini beklediğimiz fay hattında da henüz deprem üretecek bir birikim yok” dedi.

“BUNDAN SONRA ARTÇI DEPREMLER OLACAKTIR”

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin en az 30 kilometrelik bir fayın kırılması sonucunda oluşmuş olabileceğini belirtti. Depremin bir tarafı düşen, bir tarafı yükselen bir kırılma ile meydana geldiğini belirten Sözbilir, fayın doğu-batı yönünde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, büyüklüğü nedeniyle bir çok ilde hissedilen depremin ana şok niteliğinde olduğunu belirterek, “En az 30 kilometrelik bir fayın kırılmasıyla oluşmuş bir deprem. Bundan sonra artçı depremler olacaktır.” ifadesini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir