EKMEK VE SÜT İÇİN KRİZ KAPIDI

EKMEK VE SÜTTE TEHLİKE ÇANLARI

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Ekim 2019’dan Eylül 2020’ye kadar yoncaya yüzde 31, samana yüzde 29, süt yemine yüzde 30 zam yapıldığını, bunun da çiğ süt maliyetini yüzde 35 arttırmasına karşın, çiftçiden çiğ süt alım fiyatının sabit kaldığını vurgulayarak, “Üretici, tükenmişlik sendromu yaşıyor. Gıda Komitesi ise aylardır toplanmıyor. Üreticinin ölüm fermanını imzalıyorlar. Süt üreticisi bitmek üzere! Sütün tadı çoktan kaçtı. Çiftçimize sahip çıkın” diye tepki gösterdi.

Aygun, bir süt üreticisinin para kazanabilmek için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerektiğini vurgulayarak, “Dünyada hayvancılık yapanların geçinebilmeleri için istenilen bu durum; 1.3 süt-yem paritesi olarak belirlenmiştir. Mevcut tabloda süt-yem paritesi bozulmuştur. Yem fiyatları, altın fiyatları gibi arttıkça artmaktadır. Yemin kilosu şu an 1.9 TL’dir. Nisan ayında bu fiyat, 1.3’tür. Yem sürekli zamlanırken, süt fiyatları sabittir” dedi.

SÜT SIKINTISI KAPIDA!

Aygun,  çiğ süt referans fiyatının üreticinin yaşadığı sıkıntıyı önleyecek düzeye getirilmesini isteyerek, “Ocak ayından bu yana çiğ süt referans fiyatı 2.30 TL’dir. Bu fiyat, en az 3 TL olmalıdır.  Gıda Komitesi, bir an önce toplanarak, üreticinin bu sorununu çözmeli, fiyatları revize etmelidir. Aksi halde ineklerini kesecek üretici büyük bir arz sıkıntısı da yaratacaktır. Süt sıkıntısı kapıdadır” uyarısını yaptı.

HUBABATTA DIŞA BAĞIMLILIK TEHLİKESİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, hububatta da dışa bağımlığının kapıda olduğunu söyledi.  Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Ocak ayında 650 bin ton buğday, Şubat ayında 300 bin ton buğday ve 25 bin ton arpa, Mart ayında 175 bin ton buğday, 25 Ağustos 2020 tarihinde 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithal ettiğine, 15 Eylül’de de 500 bin ton ekmeklik buğday ihalesine çıkacağına vurgu yapan Aygun, “Bu ihaleler bize gösteriyor ki Türkiye’deki buğday rekoltesi 20.5 milyon ton değildir. Daha hasat biter bitmez TMO’nun ithalat yoluna gitmesi, sıkıntılı durumu ortaya koymaktadır. Gidişat hububatta tehlike çanlarını göstermektedir” diye konuştu.

YABANCI ÇİFTÇİYE TON BAŞINA 2450 TL

Aygun, Türk çiftçisine ekmeklik buğdayda ton başına 1650 TL, makarnalık buğdayda 1800 TL ödeme yapıldığına işaret ederek, “Yabancı çiftçiye ise makarnalık buğdaya ton başına 2.450 TL ödenmektedir.  Bu hiç de yerli ve milli bir duruş değildir. Türk çiftçisini rahatlatacak önlemler hemen alınmalıdır” çağrısını yaptı.

Bu sıkıntıların üreticinin tarlasını bırakmasına neden olduğunu kaydeden Aygun,  “2015 yılında 78.6 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, 2019 yılında bu rakam 68.5 milyon dekara gerilemiştir. 2015 yılında 22.6 milyon ton olan buğday üretiminin 2019 yılında 19 milyon tona gerilediği görülmektedir. Buğday ekim alanları daralırken verim de düşmektedir. Buğday verimi 2015 yılında 287 kg/dekar iken, bu oran 2019 yılında 278 kg/dekara gerilemiştir” bilgisini verdi.

Aygun, AKP iktidarının yüzünü çiftçiye dönmesini isteyerek, “Artık Türk çiftçisini destekleyin. Çiftçi kan ağlıyor. Yakın zamanda süt ve buğday sıkıntısı yaşanacaktır. Şimdiden önlem alın” çağrısını yaptı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir