Ersin Tatar Cenevre’de 2021

Ersin Tatar – KKTC Cumhurbaşkanı Cenevre’de

Ersin Tatar, Cenevre’de Birleşmiş Milletler BM yöneticileri ile bir araya geldi. Ersin Tatar, neden Cenevre’ye gitti? Ersin Tatar, Cenevre’de KKTC Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için neler sundu? Sunduğu plan başlıkları nedir?

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferans devam ediyor.

Kıbrıs Türk tarafı, Cenevre’de Birleşmiş Milletler’e 6 maddelik bir öneri dizisi sundu. Kıbrıs Türk tarafının BM’ye yaptığı öneri şöyledir.

  1. Genel Sekreterin inisiyatif alıp yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasıyla birlikte iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve eşit egemenliği garanti altına alınacak. Alınacak bu yeni karar, iki devletin iş birliğine dayalı bir ortaklık kurmasının yolunu açacak.
  2. Bahse konu kararla birlikte sağlanacak eşit uluslararası statü ve eşit egemenliği sonrası, iki taraf, sonuç odaklı, zaman limitli BM nezdinde bir müzakere sürecini başlayacak. Bu müzakereler iki tarafın anlaşacağı bir iş birliği anlaşmasını hedefleyecek.
  3. İki devlet arasındaki bu müzakereler AB konuları, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konuları ele alıp, ilişkileri düzenleyecek.
    Ersin tatar Cenevre

    Ersin Tatar, Cenevre Planı Maddeleri 

  4. Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından desteklenecek, eğer ihtiyaç duyulursa, AB de gözlemci olarak katılabilecek.
  5. Eğer iki devlet herhangi bir kontekste bir anlaşmaya varırsa, iki devlet bir birlerini eş zamanlı tanıyacak, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bunu destekleyecek.
  6. Ulaşılacak olan herhangi bir anlaşma eş zamanlı şekilde referanduma gidecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC için önerilen maddeler ile Yunanistan ve Türkiye arasında müzakereler başlaması öngörülmektedir. Rum tarafı ve Türk tarafı ortak referandum ile ortak anlaşma zemini öncelikli olarak sağlanması faydalıdır.

Gazete İstanbul, Türkiye

Gazete İstanbul Logo
Gazete İstanbul Türkiye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir