İSTANBUL’DA ENGELLİ YURTTAŞ OTOBÜSE ALINMADI

İSTANBUL’DA ENGELLİ SKANDALI

İstanbul’da engelli bir yurttaşın, hiç bir belediye otobüsü tarafından alınmadığı, bunun üzerine yurttasın kendisini bir otobüsün önüne atarak olayın medyeye sansımasını sağladığı haberlerde izilendi.

Bu durum, yalnızca İstanbul’da olmayıp, hemen bütün yurtta yaygın olduğu gözlenmektedir.

Özellikle, kamusal hakkı elde eden “ÖZEL SEKTÖRE AİT HALK OTOBÜSLERİ” xogörlerinin iyi eğitilmemelerinden kaynaklanın bir ücretsiz seyahat hakkına sahip yurttaşlara karşı hasmane tutumları gözlenmektedir.

Sanki, ücretsiz seyahat hakkı, özel halk otobüs sürücüsünün bir ihsanı gibi algılanmaktadır. Özellikle yeni Büyükşehir Statüsüne kavuşmuş illerimizde, halk otobüsleri sürücülerinin mutlaka özel bir eğitimden geçirilmesi, daha önceki MİNİBÜS ŞOFÖRÜ alışkanlıklarından kurtulması gerekmektedir

KONU İLE İLGİLİ MEVZUAT

. “Madde 88:

[…] engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.

Yasa hükmünden açıkşekilde anlaşalıcağı üzere, bu bir yasa hükmü olup, özel halk otobüsleri sahip ve sürücüleri imzaladıkları sözleşmeler uyarınca buna uymak zorundadırlar. Eğer bu konuda farklı düşünceleri varsa, sahip oldukları kamusal hakları kötüye kullanmak yerine, sözleşmelerine fesheder, minibüscülğe devam ederler.

Nitekim, İstanbul’daki olayla ilgili  olarak, İBB yetkilileri;

“Olay idaremize ulaştığı anda inceleme başlatılmış, denetim ekibimiz olay yerine yönlendirilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde olayı gerçekleştiren şoförün sertifikasına el konularak görevinden el çektirilmiştir, olayda kusuru bulunan araç işletmecisi ve ilgili şoför hakkında ihlal raporu oluşturularak Yaptırım Komisyonuna sevk edilmiştir.”

Şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardır.

İstanbul Otobüs A.Ş. yetkilileri de;

“Yanlış davranışlara kesinlikle göz yumulmayacağı vurgulamışlardır.

İBB’nin bir şirketi olarak vatandaşlara kaliteli hizmet sunmak, özellikle de engellilerin günlük hayata katılımlarını kolaylaştırmak, üretime ve sosyal hayatta yer almalarını sağlamak amacıyla görev yapıldığı aktarılan açıklamada, “İstanbul toplu ulaşımında hizmet veren araç filomuzun tamamı engelli erişimine uygun  araç standartlarına sahiptir. Araçlarımızda görevli her şoförün sertifikalandırma ve eğitim süreci içerisinde en önemli başlıklardan biri de engelli vatandaşlarımızla iletişim ve onların seyahatlerini kolaylaştırmak için araçlarımızdaki mevcut ekipmanların kullanımı ve şoförlerimizin bu ekipmanların kullanımı konusundaki yükümlülüklerini içermektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu durumun diğer illerimiz belediyeleri bünyesinde görev yapan özel otobüs işletmeleri ve görevlilerine örnek olmasını temenni ederiz.

Sosyal Medyada ;

HANGİ ARA İNSANLIĞIMIZI KAYBETTİK

Dün Karaköy’deki durakta otobüs beklerken engelli ve yaşlı bir adam Belediye/Halk otobüslerine binmek istedi fakat şoförler engelli amcayı almadan gidiyorlardı. 10 dakika içinde 5 tane otobüs şoförü aynı muameleyi yapıp engeli amcayı almadılar.

İsmini ilerleyen dakikalarda öğrendiğim Yusuf Gül isimli tekerlekli sandalyedeki engelli amcamız en sonunda bir otobüsün önünü kesmek zorunda kaldı. İsyan ediyordu. Önünü kestiği otobüsün şoförü diğerleri gibi engelli amcayı almak istemiyordu. O anları kameraya kayda başladım. Kamera kaydımı yaptığını gören otobüs şoförü otobüsü hareket ettirmedi ve orta kapıyı açtı. Normalde aşağıya inip orta kapıdaki engelliler için olan merdiveni açmak zorunda fakat yapmadı. Başka bir vatandaş merdiveni açtı. Tamam bu sefer binecek diye düşündüm ve telefonla kayıt yapmayı bıraktım. Engelli amcayı otobüse bindirecektim ki o an kayıt yapmadığımı gören şoför kapıları kapadı ve gaza basıp gitti.

Elbette. İnsanlık ile de ilgili .

Ancak bize göre asıl neden, otobüs şoförlerinin gerekli eğitimleri yetersiz olmasından kayanaklanan bir durum. 

Başta pisiko – teknik olmak üzere, hizmet içi eğitim kapsamında şorförleri, artık minibüscü olmadıkları, kamusal hakları kullandıkları, bunun karşılığında bazı toplumsal gerevleri olduğunu konusunde ciddi eğitimler verilmelidir. 

şahabettin küçükyazıcı 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir