KATAR GERÇEĞİ

 2 milyon nüfuslu zengin ülke : Katar 2,7 milyon nüfusu ve 11 bin kilometrekaralik ölçümü ile Basra Körfezi’nin en küçük ülkelerinden biri. Kişi başı gelirde 129 bin dolarla dünyanın en zengin ülkesi KATAR hakkında ileri sürülen iddialar:

  7 Arap ülkesi Katar’la ilişkilerini kesti. Suriye krizi, Mısır darbesi, Yemen’deki İran destekli Husi militanlarının yapılanması, Müslüman Kardeşler ve Hamas konusundaki görüş ayrılıkları ,  Suriye’de terör örgütlerini desteklemek, El Cezire gibi yayın organlarıyla terör örgütlerinin propagandasını yapmak, Yemen’de İran yanlısı Husileri desteklemek gibi suçlamalarla karşı karşıya.

 İRAN VE Şİİ MİLİSLERE 700 MİLYON DOLAR Ancak Financial Times, “Suudi Arabistan’ı asıl kızdıran, bölgedeki en büyük rakibi İran’ın desteklediği Şii örgütlere ve Tahran’a yapılan ödemelerdi” diyor. Bir diplomat da, “Katar’ın İran’a da ödeme yapması Suudi Arabistan için bardağı taşıran son damla oldu” 

 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed el-Cubeyr, Katar’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini tamir edebilmek için Filistinli Hamas ve Mısır’da Müslüman Kardeşler’e verilen desteğin sona ermesi gibi bir dizi adım atması gerektiğini söyledi. El-Cubeyr, Katar ile yaşanan son krizle ilgili olarak Paris’te basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 YEMEN KONUSUNDAKİ SUÇLAMA? Katar Yemen’de İran yanlısı Husilere destek olmakla da suçlanıyor. Yemen’de darbeci Husi militanları 2014’ün sonlarında başkent Sana’yı işgal etti. Husi işgalinin en büyük destekçisi ise İran’dı. Şubat 2015’te Kral Selman’ın tahta çıkmasının ardından bir koalisyon oluşturuldu ve Katar’ın da yer aldığı o koalisyon Yemen’de Husilerle çatışmaya girdi. Bu savaş hala devam ediyor ve bugün gelinen noktada Katar, koalisyondan da çıkarıldı.

 ABLUKA KARARI TRUMP’IN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİNDE Mİ ALINDI? KATAR krizi Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından patlak verdi.Dolayısıyla gündemde en çok konuşulan söylentilerden biri; Trump’ın Riyad temasının ve Suudilerle kılıç dansının etkilerinin şimdi görüldüğü yönünde..

 TÜRKİYE İLE SIKI EKONOMİK İLİŞKİLER: TÜRKİYE’YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN ÜLKE : 2016 yılında Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke Katar oldu. Hollanda 956 milyon dolar ile Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda zirvede yer aldı. Katarlı şirketler ise yaptıkları 375 milyon dolarlık yatırımla 7. sırada yer aldı. 2016 yılında Türkiye Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşın Katar’dan yapılan ithalat ise 271 milyon dolar oldu. Twitter Facebook Google Plus 732 Katar pes eder mi? Dünyaları aldılar süper zenginler DIGITÜRK VE FİNANSBANK’I KATAR ALDI : Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda gittikçe sıkılaştı. Katarlı şirketler Digiturk ve Finansbank gibi dev Türk şirketlerini satın alırken Türkiye’de gıdadan inşaata kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyorlar.

 Katar, “Müslüman Kardeşler, Daesh (IŞİD) ve El Kaide dahil bölgedeki istikrarı bozmak isteyen farklı terörist ve mezhepçi gruplara sahip çıkmakla” suçlandı. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir