KKTC’NİN 37. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

KUTLU OLSUN

Şahabettin KÜÇÜKYAZICI

KKTC’nin 37. kuruluş yıldönümü törenlerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kalabalık bir heyet ile akıtldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte tören sonrası Maraş Bölgesinde incelemer yaptı.

Kıbrıs, coğrafi konumundan dolayı uluslararası siyaset alanında büyük öneme sahip biradadır.

Kıbrıs Adası’nı yöneten devlet, Akdeniz ve çevresini kontrol avantajlarına sahip olacaktır.

Bu nedenle  tarihte mücadelelere ve savaşlara sahne olmuştur. 1878 yılında Osmanlı Devleti ile Birleşik Krallık (İngiltere) arasında imzalanan bir antlaşma ile Kıbrıs’ın yönetimi İngiltere’ye bırakılmıştır. Birinci Dünya Savaşı başladığında, tek yanlı bir kararla İngiltere adayı ilhak etmiştir. Daha sonra Kıbrıs, Taç Kolonisi ilan edilmiştir. 

Kıbrıslı Rumların organizasyonu olan EOKA,  1955 yılında  Türklere karışı şiddet içeren eylemlere başlamış, Grivas liderliğinde Kıbrıs Cumhuriyetine karşı da  Enosis (Yunanistan ile birleşmek) talebinde bulunmuştur.  Zamanla Kıbrıslı Türklere karşı katliam başlatmışlardır.

Kıbrıslı Türkler de kendilerini korumak için  Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) kurmuş, 1957 yılında Türklere ait köyleri ve Türk Nüfusu savunmaya başlamış, eşine ender rastlanır bir direniş göstermişlerdir.

TMT’nin  Kıbrıs Türk Halkının, Varoluş Mücadelesine Türkiye Cumhuriyeti kayıtsız kalmamış sürekli desteklemiştir.Sonunda, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir.

Rumların uzlaşmaz tutumlarının devamı üzerine, Otonom Türk Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulması kaçınılmaz olmuştur.Enosis yanlılarına  karşı kahramanca direnen Kıbrıs Türk halkının büyük özverisi ile kurulmuş  olan KKTC’nin kuruluşunun  37.  yıldönümünü, büyük bir onur ve coşkuyla kutluyoruz.

KKTC sonsuza kadar yaşayacaktır. ŞK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir