MAÇKA PARKINDA NELER OLUYOR

 Türkiye, Maçka Parkı’nda şortlu kızlara yapılan güvenlik müdahalesini konuşuyor

Maçka Parkı’nda özel güvenlik görevlilerinden birinin genç bir kadına,”Bu kıyafetle parka girmene izin vermem. Göğüslerini açamazsın” demesi üzerine başlayan olay gündemdeki yerini koruyor. Tartışma anına ait görüntülerin sosyal medyada hızla yayılmasıyla birlikte; siyaset ve sanat dünyasının yanında birçok sivil toplum örgütü de yaşanan tacize tepki gösterdi. Kadınlar, Maçka Parkı’nda ‘Kıyafetime Karışma’ eylemi yaptı. Çağla Kara ile arkadaşı Burcu Şentürk yaşadıklarını anlattı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

“GÜVENLİĞİN İŞİ SADECE BURANIN GÜVENLİĞİDİR”

Parkta açıklama yapan Dilber Sünnetçioğlu “Buradaki güvenliklerin işi sadece buranın güvenliğidir. Kimse kimsenin kıyafetine karışamaz. Buna hakkı yok. Kimse kıyafetimize karışamaz, karıştırmayacağız” şeklinde konuştu.

“HANIMEFENDİ SİZ BU PARKTA BÖYLE GEZEMEZSİNİZ’ DEDİ

Yaşadıklarını anlatırken sesi titreyen ve zaman zaman duygulanan Çağla Köse, “Tuvaletin önünde üç tane güvenlik görevlisi vardı. Bir tanesi beni gördü, ‘Hanımefendi siz bu parkta böyle gezemezsiniz’ dedi. Ben de ‘Pardon ne demek istediğiniz, anlayamadım’ dedim.

‘Sizin böyle gezmenize ben burada izin vermem’ dedi. Ben de ‘Sen kimsin ki, buna sen mi karar vereceksin’ dedim. ‘Burası kamu yeri, ben buranın güvenliğiyim, kamu yerinde böyle giyinemezsiniz, buna izin vermem’ dedi. Ben de ‘Kimse kıyafetime karışamaz, ben istediğim yerde istediğim gibi giyinirim’ dedim. Şok etkisiyle sadece bunları söyleyebildim. Sonra parkta bulunan insanlar beni savundu. İnsanlar bana destek vererek onun üzerine gidince polis çağırdı” diyerek akşam yaşananları anlattı. Polisin güvenlik görevlisinin iddialarına inanmadığını belirten Köse, “Yanlış anlaşılmaktan çok korkuyorum çünkü kurduğum yanlış bir cümle bütün kadınları etkileyecek” dedi.

Köse, savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.

macka6

BİZİ SAVUNAN GENÇLERE “BURADA BİR TECAVÜZ OLAYI OLSA SİZ Mİ KURTARACAKSINIZ” DEDİ

Sosyal medyaya düşen görüntülere yansıyan, Köse’nin arkadaşı Burcu Şentürk ise “Çağla tuvalete gideceğini söyledi. Bir süre sonra kavga sesleri duyuldu. Ben de ne olduğunu öğrenmek için olay yerine gittiğimde, Çağla’nın dili tutulmuştu, bana bir şey söyleyemedi, sadece ‘güvenlik’ diyebildi. Güvenliğe ‘ne oldu’ diye sordum. ‘Burası kamu alanı, bu şekilde giyinemez, giyinemezsiniz’ gibi konuşma yapmaya başladı.

macka4

Ben de ‘Kimse kimseye karışamaz, bizim giyim tarzımıza karışamazsınız” dedim. Adam insanlara “Burada bir tecavüz olayı olsa siz mi kurtaracaksınız?” dedi. Buradaki gençler ‘sen nasıl böyle bir cümle kurarsın, nasıl böyle konuşursun, bu kadına bir tek sen o gözle bakıyorsun, kimsenin bu kadına o gözle baktığı falan yok’ dediler. Genellikle böyle durumda kimse kimseye yardım etmez, görmezlikten gelirler.

macka1

Ama burada yaşadığımız şey o kadar güzeldi ki benimle aynı düşünen insanlar varmış. Bunu gördüm. Hala İyi insanlar varmış, yardım etmek için çırpınan insanlar vardı. Olay bittikten sonra bile ‘nasıl yardım edebiliriz, telefon numaramızı alarak tanıklık edebiliriz, yalnız değilsiniz’ diyen insanlar vardı. Bunları hissetmek o kadar güzeldi ki. Böyle insanların olduğunu insanların bilmesi gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir