MARMARA DENİZİNDE TEHLİKE

 Marmara’da müdahale edilmediği takdirde toplu canlı ölümleri yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Marmara Denizi’ndeki kirliliğin had safhaya ulaşması denizbilimcileri alarma geçirdi. 20 yıl önce yılda bir kez gerçekleşen red tide (kırmızı gelgit) bu yıl içinde 4 kez ortaya çıkınca uzmanlar çok acil önlem uyarısında bulundu. Denizde fitoplankton türlerinin aniden artışıyla oluşan olayın uzun vadede deniz canlılarını tehdit eder hale gelebileceğini belirten Prof. Dr. Bayram Öztürk, sahipsiz kalan Marmara’da müdahale edilmediği takdirde toplu canlı ölümleri yaşanabileceği uyarısında bulundu.

BU YIL 4 KEZ YAŞANDI
Kirliliğe bağlı olarak denizdeki bir fitoplankton türünün sayılarının aniden artması sonucu deniz renginin kırmızıya dönmesiyle sonuçlanan biyolojik olay bilim camiasında ciddi tedirginliğe neden oldu. Çünkü 20 yıl önce yılda sadece bir kez görülebilen deniz olayı, bu yıl içinde 4 kez yaşandı. İç deniz olan Marmara’da gerçekleşen olayın, kirliliğin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini belirten deniz bilimcileri, acilen önlem alınması çağrısında bulundu.
‘ARITMA PROBLEMİ VAR’
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından, Marmara Denizi’ndeki kirliliğe bağlı olarak oluşan red tide’ın kara kökenli olduğunu, bunun da arıtma eksikliğinden kaynaklandığını anlattı. Marmara Denizi çevresindeki bütün illerde aynı durumun geçerli olduğunu belirten yetkililer, “Arıtma işinin daha ciddi yapılması lazım, bu konuda eksikliklerimiz var. 2002’ye kadar devam eden Marmara Eylem Planı yeniden uygulanmalı” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir