MUSUL’DA TÜRK KARARGAHINA SALDIRI

  Rudaw haber sitesine göre IŞİD Musul’un Başika bölgesinde bulunan ‘Sünni’ güçlere ait bir karargah bombaladı. Saldırıda 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı öne sürüldü. Saldırıda 1’i ağır olmak üzere 4 Türk askerinin yaralı olduğu açıklandı.

  Başika’da bir askeri karargaha saldırdı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralandı. Bölgeden gelen haberlere göre 4 Türk askeri de yaralananlar arasında ve birinin durumu ağır. AA’nın haberine göre Şırnak’a tahliyeleri gerçekleştirilen askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Bölgeye üç saat içinde 120 millimetrelik havan toplarıyla saldırıldı. IŞİD’li saldırganların bölgeye 50-60 kadar havan topu atarak ateş altına aldıkları öğrenildi

TÜRK ASKERİ CEVAP VERDİ…

IŞİD’in havan topu saldırısına Türk askerlerinden karşılık verildiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Türk yetkililer, saldırıya hedef olan karargahın Türk askerlerinin IŞİD’e karşı Irak güçlerine eğitim verdiği kamp olup olmadığı yönünde herhangi bir bilgi vermedi. Reuters’a konuşan Kürt askeri kaynakları ise “roket saldırısına uğrayan üste Türk askerlerinin de bulunduğunu” belirtti. Peşmerge Genel Sekreteri Cabbar Yaver, “roket saldırısının, Musul’un kuzeyindeki Kürt mevzilerine karşı harekete geçen IŞİD’in geniş kapsamlı taarruzunun bir parçası olduğunu” söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD’in 2014 yılının Haziran ayında Musul’u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye’ye sıçramadan önce Irak’ta, El Kaide’nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak’ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul’un IŞİD’den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak’ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye’nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul’u IŞİD’den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir