Plastik Atık İthali 2021

Türkiye’de plastik atık ithalatı son 16 yılda 196 kat arttı 

SERMAYE BASKIN ÇIKTI(!)…

Polietilen atık ithalatına 18 Mayıs’ta getirilen yasak ‘sıkı denetimler’ ile kaldırılacak(!)…

Türkiye, 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Geçen seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı. 

Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresi olan Türkiye’de her sene plastik atık ithalatı katlanarak artmaya devam ediyor. 

Ürünlerin tüketimi sonrasında oluşan ambalaj atıklarının ve ticarethanelerden ve sanayiden kaynaklanan katı atıkların,parklara, şehir ormanı korulara, özetle toplumun ortak yaşam alanlarına, hiçbir standarta uymayan “ çöplükler”e  atılması; toplandıkları alanlarda oluşturdukları “Estetik Kirlenme” yanında; yağmur, rüzgar  v.b. etkiler sonucu, Yer altı sularının kirlenmesine de neden olur (!)…

Söz konusu çöplerin kaynakta ayıklanıp geri kazanılmamaları; büyük hacimde biriktirildikleri depo alanlarının ömrünü kısaltarak, yeni depo alanlarının açılmasına, dolayısıyla toprak kaybına neden olur (!)…

Evsel ve ticarethane atıkları ile yeşil alan park bahçe orijinli bitkisel katı atıkların miktarı ve özellikleri hakkında takribi bazı değerler bilinmektedir.

Sanayi ürünleri imalatının ortaya çıkardığı kirlenmelerin kirletici yük değerlerinin; doğal kaynaklardan hammadde aranması ve çıkarılması, enerji tüketimi esnasında ve ürünlerin tüketiciler tarafından kullanıldıktan sonra çevreye atılmasının meydana getirdiği kirlenmelerdekilere oranla çok daha fazladır.

Ürünlerin Kullanımından ve Kullanım Sonrası Ambalajlardan Kaynaklanan Atıklar Sanayi ürünlerinin cazibesini daha fazla arttırmak amacıyla, bir kez kullanılıp atılan PET;PVC v.b diğer gereksiz ambalajlarlar ile ömürlerini doldurdukları için atılan PİL ve benzeri kimyasal ürünler;doğadan yok edilmesi veya uzaklaştırılması kolay olmayan, günümüzün en önemli katı atık kaynağını oluşturmaktadır.

Bu konuda tüketicinin (toplumun) yeteri şekilde bilinçlendirilmemiş olması sorunun daha da büyümesine neden olmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir