REZA’NIN OYUNU VE ARŞİVE KALLDIRILAN MÜFETTİŞ RAPORU

Gümrük Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı Reza Zarrab’ın şirketleriyle ilgili rapor Türkiye’den altınları ihraç edildikten sonra aynı altınların yeniden ithal edildiğini ortaya koydu.

 Zarrab’a ait şirketin toplamda 89 kez yanlış beyanname verdiği aktarılan raporda bu durumun dış ticaret rakamlarında etkili olduğu belirtildi.

Hürriyet’in haberine göre; Reza Zarrab’ın şirketleriyle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı ve 11 aydır hiçbir işlem yapılmadan bekletilen raporunun en çarpıcı kısmı Türkiye menşeli altınları ihraç ettikten sonra aynı altınları yeniden ithal  ettiğinin tespit edilmesi oldu. İlk belirlemelere göre tam 89  belirleyen müfettişler, söz konusu işlemlerle dış ticaret verilerinin yanlış oluşturulduğuna vurgu yaptı.

17 Aralık soruşturmasının ardından dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla harekete geçen müfettişlerin hazırladığı soruşturma raporunun can alıcı bölümlerinden biri de Türkiye’de üretilen külçe altınların farklı ülkelere ihraç edildikten sonra aynı ürünlerin yanlış beyanname verilerek yeniden Türkiye’ye ithal edilmesi oldu. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’na aykırı olarak yapılan işlemler raporda şöyle anlatıldı;

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir