SANDIKTA HİLE ETKİLİ Mİ?

Avrupa Konseyi’nin gözlem heyetine seçim öncesi sunum yapan CHP yönetimi, seçmen hilelerinin sonuca yüzde 10-15 oranında etki ettiğini savundu.

CHP’nin iddiası, yüzde 30 oya sahip bir partinin, sandık hileleriyle yüzde 33 ile 34.5’e çıkarılabileceği anlamına geliyor. 2007’den itibaren örnek olaylar ve çelişkili rakamları anlatan CHP yetkilileri, ‘parmak boyasına geri dönülmesi, SEÇSİS’te açık kaynak kodlu yazılıma geçilmesi, kriptonun yenilenmesi, terminallerde parti temsilcilerine izin verilmesi, TÜBİTAK’ın yeni bir zaman damgası üretmesi, partilere link atılarak eşzamanlı veri kaydı yapılması, hapis cezalarının artırılması’ gibi önlemler talep ettiler. Hollandalı parlamenter Tiny Kox başkanlığındaki Avrupa Konseyi Seçim Öncesi Gözlem Heyeti; Hırvatistan, Ukrayna, Norveç, İtalya ve Fransalı parlamenterlerden oluştu. İzmir Milletvekili Erdal Aksünger başkanlığındaki CHP kurulu, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi’nde (BİTEM) heyete brifing vererek bir rapor sundu. CHP’nin sunumundan tespitler şöyle:

HİLE YÖNTEMLERİ 
“Seçim sonuçlarını yüzde 10-15 civarında etkilediği düşünülen seçim hileleri: Seçmenlerin listelerden düşürülmesi, sahte seçmen eklenmesi, sandık başı ve sandık çevresi yapılan hileleri (oy kullanmayan seçmen yerine imza atılması, yaşlı seçmenlerin yönlendirilmesi, oy sayılarının tutanaklara farklı geçirilmesi), ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanaklarına müdahale, SEÇSİS’e dışarıdan müdahale.

SANAL SEÇMEN İDDİASI
YSK listelerinde olduğu halde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde (ADNKS) olmadığı tespit edilen 174 bin 191 seçmenin, TÜİK’in açıkladığı 77 milyon 695 bin 904 kişi içinde yer almadığı anlaşılmaktadır. ‘Yığma Seçmenler’, belediyelerin numarataj çalışmasıyla olmayan bir adres yaratmaları ve bu adreslere seçmen kaydetmeleri sonucu oluşturulan taşıma/sanal seçmenlerdir. 1 milyon 949 bin 274 şüpheli seçmenin gerçekte yayınlanan adreslerde oturup oturmadıkları örneklem yöntemiyle iki büyük mahallede kontrol edildi. Şüpheli seçmenlerin yüzde 39,01’inin seçmen olamayacağı anlaşılmaktadır. 40 binin üzerinde seçmeni olan Beylikdüzü Kavaklı Sahil mahallesi ve Merkez mahallesinde inşaat halindeki binalarda ve hiç olmayan adreslerde yaklaşık 5 bin sahte seçmenin kayıtlı olduğu tespit edildi. Darüşşafaka mahallesinde AK Partili Büyükşehir Belediyesi tarafından bir gecede tek tuşla 504 hayali daire kondurulduğu ve ilçeye 10 bin taşıma seçmen yerleştirilmeye çalışıldığı tespit edildi.”        

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir