SEBZE VE MEYVE FİYATLARI DÜŞEBİLİR

 Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından, tarımsal öğretimin 170. yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde “Rusya Krizinin Türkiye ve Antalya Tarımına Etkileri” konulu konferans düzenlendi.Konferansta konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya’nın 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla bazı tarım ürünlerine ambargo uygulaması başlatacağını açıkladığını hatırlattı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre Rusya ve Türkiye’nin birbirine ambargo uygulamaması gerektiğini kaydeden Yılmaz, bu açıdan Türkiye’nin Rusya’yı DTÖ’ye şikayet edebileceğini ve şikayet ettiğinde de muhtemelen Rusya’nın yaptırımla karşılaşabileceğini söyledi.

Rusya’nın söz konusu ambargoyu, standartlar, sınırda bekletme, işlemleri yavaşlatma gibi tarife dışı engeller şeklinde de uygulayabileceğine işaret eden Yılmaz, “Nereden bakarsanız bakın uygulama tartışmalı ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları bakımından tartışılacak bir uygulama” diye konuştu.

Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatında Rusya’nın çok önemli bir paya sahip olduğunu belirten Yılmaz, domates ihracatının yaklaşık yüzde 66’sının, domatesin yüzde 50’den fazlasının Rusya’ya satıldığını vurguladı. Yılmaz, şöyle devam etti:”

Ambargoya konu olan ihracat miktarı, yaklaşık 700 milyon dolar. Rusya Türkiye için yaş meyve ve sebze ihracatı açısından vazgeçilemeyecek önemde bir pazar. Konu henüz Türk kamuoyunda yeterince tartışılmıyor. Şu anda daha çok turizm tartışılıyor ama tarım boyutu daha vahim. Turizmde alternatif pazarlar bulunabilir. Tarım sektöründe krizin fiyatlar yoluyla ambargonun dalga dalga sektörün ilgili kesimlerine yayıldığını göreceğiz. Yurt içi fiyatlarımız bazı ürünlerde önemli ölçüde gerileyecek. Şu anda işin başındayız. Önümüzdeki dönemde yurt içi fiyatların şiddetli bir şekilde gerilemesini bekliyoruz.”

Tarım ürünlerinin arz ve talep esnekliklerinin düşük olduğunu, fiyatta meydana gelecek bir birimlik değişmeye karşın arz ve talep değişikliklerinin sınırlı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Yani fiyat düştü diye daha çok domates yemeyeceğiz. Tüketeceğimiz bir sınır var. Fiyatı yükseldi diye de bazı ürünleri tüketmekten vazgeçmiyoruz. Rusya’ya satılamayan ürünler büyük ölçüde iç piyasaya girecek. Bu ürünlerin iç piyasaya girmesi de fiyatların aşırı şekilde düşmesine neden olacak” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, sorunun çözümü için yakın vadede alternatif pazarlara bakılması ve üreticinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir