SEMT PAZARLARI

Tekirdağ’da semt pazar yeri taşınıyor mu?

Semt pazarlarının çok uzun bir tarihi geçmişinin olduğu düşünülmektedir. Perakendeciliğin olmadığı zamanlarda üreticiler (ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapanlar) ürettikleri ürünleri satmak için şehirlere getirmişlerdir. Alıcı ve satıcıların buluşabilmelerine olanak sağlayan ortak bir alana ihtiyaç duyulduğundan pazarlar doğmuştur. Zamanla üreticilerin tüm pazarlara hatta uzak pazarlara ulaşması güçleştiğinden aracılara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu durum semt pazarlarının gelişmesindeki ikinci önemli adımı oluşturmuştur. Özellikle sanayi devrimi sonrasında artan üretim ve tüketim miktarlarının sonucunda aracıların sayısı artmış komisyoncu, toptancı, ithalatçı, bayi gibi aracılar da sistemin içine girerek semt pazarlarının günümüzdeki halini almasını sağlamıştır. Semt pazarı veya haftalık pazar, alıcı ve satıcıların düzenli aralıklarla, otoriteler tarafından belirlenen yerlerde bir araya gelmeleri olarak tanımlanabilir

Semt pazarları, üreticiler ve pazarcılar tarafından satışa sunulan mallar ile belediyece müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerleri olarak tanımlamaktadır. Temelde meyve, sebze, bakliyat, peynir, yumurta gibi tarım ve hayvancılık ürünlerinin satıldığı semt pazarlarında zamanla ürün çeşitliliği artmış giyim, tekstil, ayakkabı, mutfak eşyaları, plastik ürünler, zücaciye, temizlik ürünleri, kırtasiye, oyuncak, elektronik gibi insanların ihtiyaç duyacağı çok çeşitli ürünler de yer almaya başlamıştır. Başlangıçta tamamen yerel ürünlerin alınıp satıldığı semt pazarlarında zamanla yurt içindeki diğer şehirlerde üretilen ürünler de pazarda yer almaya başlamış ve hatta yurt dışından ithal edilen ürünler de semt pazarlarındaki tezgahları doldurmaya başlamıştır. Semt pazarlarının ve pazarcılık kültürünün fakir ülkelerle veya yoksullukla ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım olmamaktadır. Çünkü dünyanın en zengin ülkelerinde de semt pazarları bulunmaktadır. Semt pazarlarından yalnızca gelir seviyesi düşük olan insanların alış veriş yaptığı düşüncesi de doğru bir bakış değildir. Çünkü semt pazarlarından herkes alış veriş yapmakta hatta “sosyete pazarı” gibi isimlerle adlandırılan pazarlar bile bulunmaktadır. Ülkeler veya kültürler farklı olsa bile semt pazarları birbirlerine oldukça benzemektedirler. Düzenli olarak haftanın belirli bir günü kurulması, pazarın yerleşim şekli, pazarlama ve satış şekilleri çoğu ülkede birbirlerine benzemektedirler. Satılan ürünlerde farklılıklar olsa da şekil benzerlik göstermektedir. Ayrıca semt pazarları değişen teknolojiden de kendine pay çıkarmaya çalışmaktadır. Semt pazarlarında genellikle peşin alış verişler yapılmasına rağmen bazı satıcılar kredi kartıyla da satış yapmaktadırlar. 

Tekirdağ Süleymanpaşa Pazartesi Pazarının günün koşullarına göre yeniden düzenlemesi uzun zamandır gündemdedir.

Pazarın taşınmasına pazar esnafının karşı çıkmakta olduğu bilinmekte isede, konu ile ilgili olarak geniş kapsamlı ve pazar esnafının da katılımcı olacağı geniş kapsamlı bir fizibilite üzerinde anlaşılamaığı görülmektedir.

 SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ  YENİ PAZAR YERİ PROJESİTekirdağ Çağdaş Bir Pazar Yerine Kavuşuyor

İlçe Belediyesi, bu konuda yetkili korullarından kararlar almış,yeni bir projehazırlamış, Tekirdağlılar her şeyin en iyisine layıktır sloganı ile halka sunmuş bulunmaktadır.

           Projesi ve gerekli fizibilite çalışmaları tamamlanan Süleymanpaşa Kapalı Pazar Yeri ve otoparkı Köprübaşı Mevkii’nden kaldırılarak Gündoğdu Mahallesi’ne taşınacak. Yeni yapılacak olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye binasının yakınında hizmete girecek olan pazar yeri ile Gündoğdu Mahallesi çağdaş çehresine kavuşarak yeni bir cazibe merkezi haline gelecek.

“Tekirdağlılar her şeyin en iyisine layıktır”

Başkan Albayrak 1 Ocak 2018 tarihinde açılması planlanan Süleymanpaşa Kapalı Pazar yeri için, “Köprübaşı mevkiinde yer alan Pazar yeri, şehrin tam ortasında bulunması nedeniyle pazarın kurulduğu günlerde birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Trafik akışının neredeyse tamamen durduğu Pazartesi ve Perşembe günleri vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Ayrıca çevre düzenlemesi ve hijyen açısından da pazar alanı, çevresinde oturan vatandaşlarımızın rutin yaşam faaliyetleri açısından büyük engel teşkil ediyor. Pazar alanının Köprübaşı Mevkii’nden Gündoğdu Mahallesi’ne taşınmasının şehir içi trafiğine büyük katkısı olacak. Alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra temeli atılarak en kısa zamanda projemiz tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Pazar alanının gerek alt yapısı gerekse projesini ince eleyip sık dokuyarak çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz çünkü Tekirdağlı vatandaşlarımız ve esnafımız her şeyin en iyisine layıktır.” dedi.

Esnaf kurluşunun karşı çııkması üzerine, Büyükşehir Belediye Başkanı konuya müdahil olmuş, bir toplantı düzenlemiştir.

Başkan Albayrak, Pazarcılar Odası Başkanı Kayın’ı Ağırladı
Süleymanpaşa ilçesindeki Pazartesi ve Perşembe pazarının kurulduğu Ruşen Güneş Sokak’ta başlayacak olan yağmur suyu altyapı ve yol yapım çalışmaları öncesinde görüş birliğine varılan ziyaret sonrasında açıklama yapan Başkan Albayrak, “Ruşen Güneş Sokaktaki çalışmalar 3 kademli olarak gerçekleşecek. Süleymanpaşa kapalı pazar yerinin ihalesi de en kısa sürede tamamlanarak çalışmalara başlanacak. Kapalı Pazar yeri tamamlanana kadar pazarcı esnafımız yerinde kalmaya devam edecektir. Çalışmalarımız pazarcı esnafımıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun” demiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir