SGK NEREYE?

 CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, SGK’da yaklaşık 35 milyar liralık asıl alacak, gecikme zammı ve gecikme cezasının mali tablolarda bulunmadığını öne sürdü

SGK kayıtlarının sağlıklı, mali tablolarının güvenilir olmadığını, kurumun geniş kapsamlı denetlenmesi gerektiğini söyleyen Pekşen, “Bu skandaldır” dedi.

SGK’da 34 milyarlık açık iddiası büyüyor

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, SGK kayıtlarının sağlıklı, mali tablolarının güvenilir olmadığını, kurum alacaklarının doğru bir şekilde muhasebeleştirilmediğini, SGK’nın geniş kapsamlı denetlenmesi gerektiğini söyledi. Pekşen, 2014 yılı Sayıştay Raporu’nda SGK 2014 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir bilgi içermediğinin açık bir şekilde belirtildiğini belirtti. Pekşen, “34 katrilyonluk alacak havuzu oluşmuş. Devletin paralarının bazı yerlere aktarılmasına ilişkin son derece ağır iddialar var” dedi.

Emanet hesap

CHP’li Haluk Pekşen, Sayıştay’ın 2014 yılı raporunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2014 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varıldığını kaydetti. Raporda, 31.12.2014 tarihi itibariyle 4/1-b kapsamında, 34.914.375.942 TL tutarında asıl alacak (eski parayla yaklaşık 35 katrilyon), gecikme zammı ve gecikme cezası alacağının bulunduğu vurgulandı. Prim alacaklarından yapılan tahsilatların bir kısmı 333 numaralı emanet hesabında tutuluyor. Bu hesapla ilgili ise Sayıştay raporunda, “333 nolu hesap adeta havuz hesabına dönüşmektedir.” değerlendirmesinde bulunuluyor. 333 nolu emanet hesapta 31.12.2014 tarihi itibariyle eski parayla yaklaşık 9 trilyon yani 8.830.487.517 TL var.

Açıklama yapıldı

SGK, yaptığı açıklamada kurumun 34 milyar (katrilyon) açığı olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. “Kurumumuz hesapları Sayıştay Başkanlığı’nda denetlenebilir ve yorumlanabilir düzeyde şeffaflıktadır” diyen SGK, doğumdan ölüme 78 milyon vatandaşa sosyal güvenlik hizmeti veren kurumun gelir ve giderlerinin herkes tarafından bilinmekte olduğunu vurguluyor. SGK’daki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen SGK’nın açıklamasına tepki göstererek “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bana değil, Sayıştay Raporu’ndaki denetim sonuçlarına cevap versin. Sorular çok net; cevapları da aynı netlikte istiyorum.” dedi. SGK’nın 2014 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda altı çizilen hususların çok açık birer iddia olarak ortada durduğunu dile getiren Pekşen, şöyle devam etti: “Yapılması gereken çok açık; yazsınlar resmi yazıyı davet etsinler Sayıştay’ı. Özel olarak ve özellikle Emanet Hesabı inceletilsin. Kamu kurumunun yapması gereken laf yetiştirmek değil milletvekilinin denetim yetkisine dayalı iddialarını net verilerle karşılamaktır. Basın açıklamamda tek tek nokta nokta iddialar vurgulanmıştır. Bu iddialara ilişkin hiçbir açıklama yoktur. Hesapların şeffaf olduğu yerleşik soygun düzeninin klasik savuşturmasından ibarettir. Umarım iddialar asılsızdır. Bu iddialardan kurtulmanın yolu davet etsinler Sayıştay’ı özel inceleme istesinler çıkacak rapor ne diyecek görelim. Türkiye’de kamu bürokrasisine inanç ve güven tümden kaybolmuştur.” 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir