TARIM KREDILERINDE YUKSEK FAIZ

ÇİFTÇİLERE YÜKSEK FAİZE TEPKİ

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun TBMM’ye kapsamlı bir soru önergesi sundu. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verilen önergede; tarımsal kredilerde uygulanan gizli faize işaret edilerek, Ziraat Bankası ile özel bir anlaşmaya gidilmesi istendi. Aygun, yüzde 22.5 faizin vicdanları yaraladığını söyledi.

 Aygun önergesinde; Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tarım kredilerinde Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde yüzde 8 olarak uygulanması gerekirken; yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti, yüzde 1 bina-bağış fonu, yüzde 1 destekleme fonu adı altında toplamda yüzde 22.5’a varan tarımsal kredi faizi uygulandığını söyledi.

“Bu durumda çiftçi 100 liraya aldığı krediyi 122.5 olarak ödemek zorunda kalmaktadır” diyen Aygun, 6 binin üzerinde çiftçinin iflas ettiğini kaydetti. Aygun, “Daha fazla mı çiftçiyi iflas ettirmek istiyorsunuz” diye konuştu.

Çiftçilerin karşılaştığı diğer sorunlara da yer verien soru önergesinde “çiftçimizin yaşadığı sıkıntının dalga dalga ülkeye yayıldığı,  tarımsal üretimde ithalat bağımlılığımızın artacağının gözlendiğini vurgulayarak. Tarım üretimini arttırmak için ne yapacaksınız? Diye sordu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir