TRAKYA VE TURİZM

 Edirne turizminin, ticaretinin, tarımının, sanayisinin daha iyi gelişmesi için her zaman Edirne’yi düşünen Vali, Edirne’yi düşünen Belediye Başkanı, Edirne’yi düşünen ETSO Başkanı, Edirne’yi düşünen Edirne Ticaret Borsası Başkanı, Edirne’yi düşünen Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanının görevde olması lazım ve hepsinin birlikte hareket etmeleri lazım.”Hanife Gül Ercan, Aslen Alpulu’lu olan Hanife Gül Ercan uzun yıllardır Edirne’de Mali Müşavirlik yapıyor ve ticaretle uğraşıyor. Edirne’nin renkli simalarından. Her zaman kendisine öz güveni olan, azmi,  kararlı çalışmasıyla, zoru başarmayı ilke edinmişliği ve toplumsal yardımseverliği ile tanınan girişimci sempatik bir kadın. ü    Edirne’yi turizmi ile ticareti ile bize değerlendirirmisiniz? Eksikleri nelerdir, fazlaları nelerdir, neler yapılması gerekiyor?

H. Gül Ercan: Edirne turizminin, ticaretinin, tarımının, sanayisinin daha iyi gelişmesi için Edirne turizminin, ticaretinin, tarımının, sanayisinin daha iyi gelişmesi için her zaman Edirne’yi düşünen Vali, Edirne’yi düşünen Belediye Başkanı, Edirne’yi düşünen ETSO Başkanı, Edirne’yi düşünen Edirne Ticaret Borsası Başkanı, Edirne’yi düşünen Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanının görevde olması lazım ve hepsinin birlikte hareket etmeleri lazım. Tarihi Kaleiçi semtinin öncelikle restore edilerek turizme kazandırılması lazım. Bu konuda faaliyet gösteren ilk kadın girişimci benim. Edirne’ye konaklamalı turist gelmediğinden yakınıyoruz. Edirne’ye günde 100 otobüs konaklamalı turist gelse bunu karşılayacak yatak kapasitemiz var mı? Olanlardan da yıldızlı otellerin dışındakilerin durumu pek iç açıcı değil. Gelen turistlerin hepsi de her zaman yıldızlı otellerde kalmak istemiyor. Geçmişi yaşayabileceği, tarih kokan butik otellerde konaklamak istiyorlar. Yetiştikleri mahallede konaklamak istiyorlar. Bizim bu konakları aslına uygun restore ederek tarihi yaşamalarına vesile olmamız lazım.

 Bu aralar dövizde ki artış nedeni ile özellikle Balkan ülkelerinden Edirne’ye turist akışı var. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Alışveriş için günübirlik gelen turistlere Edirne’yi cazip kılalım ki gönüllü turizm elçimiz olsunlar, ülkelerine döndüklerinde reklamımızı yapsınlar komşularının da gelmesini sağlasınlar. Edirne’nin dört giriş kapısı var. Buralara ilimizi simgeleyen motiflerle oluşturulmuş giriş kapıları yapılması lazım. Edirne mutfağını tanıtırken ciğer ve köftemizin yanı sıra yöresel yemeklerimizi de tanıtmamız daha cazip hale getirmemiz lazım. Edirne bir sınır kenti ama sınır ticareti yapamıyorsun. Bunun en kısa zamanda başlatılıp, Edirne’de yaşayanların yararlanılmasını sağlamamız lazım.ü    Kaleiçi’n de ki Matmazel Clara’nın Konağı’nı alıp restore etmek nereden aklınıza geldi?

H. Gül Ercan: Fransızca Öğretmeni olan Clara, anne babası vefat edince erkek kardeşiyle birlikte yaşamaya başlamış. Doktor olan kardeşinin bir süre sonra İsrail’e göç etmek istemesi üzerine ise, yalnız kalmak pahasına çok sevdiği evinden ve Edirne’den ayrılmamış. Ben ve kızım evini çok seven bu kadının hikâyesinden etkilendik. Hemen yakınımızda ki Bulgaristan’ın Nessebar’ı, Sunny Beach’i tatil beldelerini, Fransa’da Nice, Paris’i falan gördüm. Buralar tarihi dokularını yaşatması ile ünlü yerleşim yerleri. Neden Kaleiçi böyle olmasın dedim. Alıp restore etmeye karar verdik. Amacım tamamı ile Edirne’ye tarihi güzel bir eser kazandırmak ve kadınlara önce olmak. Kaleiçi’nde bir sürü yıkık ev var. Ben aldığımda zamanın Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin öncelikle onarıma müsait ve tarihi özelliği olan 16 konağı planlamaya aldıklarını söyledi. Konağın rölevesini Edirne Valiliği yaptı. Total statıon adı verilen bir cihaz getirdi, rölöve ölçü alımlarında ve çizim aşamasında kullandılar. Yatay ve düşey açı ölçümlerini sürekli ve otomatik olarak yapabilen, mm hassasiyetinde mesafe okuyabilen, hesaplanmış sonuçları anında ekranda gösterebilen ve hafızaya kayıt edebilen bu cihazı ben getirtmeye kalksam en az 40 bin lira vermem gerekirdi. Kültür Bakanlığına müracaat ettim, proje yardımı aldım. Tabi bu aldığım yardımlar harcadığım paranın yanında devede kulak değil fakat Allah razı olsun yine de destektir. En azından arkanda devletin olduğunu hissediyorsun. Bunu ben yapabiliyorsam herkes yapabilir. Edirne Valiliği ve Belediye her konuda yardımcı oluyorlar. Bu konuda girişimde bulunmak isteyen bayanlara elimden gelen bütün yardımı yapmaya hazırım.Restorasyonunu yaptırdığım evde Matmazel Clara’nın elime geçen bütün eşyalarını sergileyeceğim. Evin her köşesinde onun anılırını yaşatacağım. İsteyenlere konakta piyona dersleri verilmesini sağlamak istiyor. Her ay Türk Sanat Müziği, Rum, Yahudi, Ermeni bestekârlardan oluşan repertuarlarla resitaller vermek istiyorum. Edirne’nin güzel bir geçmişi var. Neden onu Kaleiçi’nde yaşatmayalım?

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir