TURUNÇ REÇELİ

TURUNÇ REÇELİ

ERKAN TEKİN

Geyikbayırı…Tırmana tırmana dağlara çıktığım, köylülerin kendi yetiştirip, kendi üretip kenarlarında sattığı yollardayım… duruyorum…Günaydın, 5 dizi turunc alacaktım diyorum…Sert bakışlı bir amca var tezgahta…-Bunlar yumuşadı diyor kovadakileri göstererek… git teyzenden tazelerini al… içerde, yüksek sesle ünle duymaz seni…Portakal limon ağaçlarının arkasına saklanmış evin kapısından sesleniyorum teyzeye… mis gibi limon çiçeği kokusu sarmış her yeri…-Merhaba… ben turunç alacaktım…kimse varmı? diyorum…Ufak tefek, elleri yarık yarık, güler yüzlü bir teyze çıkıyor evden…-Sen ne güzel ünleyiverdin öyle afferriin sana diyor…-Nasıl ki diyorum…-Herkes kimse yok mu der, sen kimse var mı dedin… afferin sana….var kimse, var ben varım diyor…Çok tatlı, çok sevimli çok özel bir teyze…Turunç veriyor bana ipe dizilmiş…-Nasıl yapılacağını biliyon mu diyor…-Biliyorum, önceleri hiç sevmedim ama sonradan vazgeçilmezim oldu diyorum…-Aaaa tıpkı amcan gibi diyor….Tuhaf bakıyor olacağım ki, açıklıyor…-Beni bu adama verdiklerinde, bende önce hiç sevmedim aci geldi bana tadı, tıpkı turunc gibi…gülüyor kahkaha ile… sonra alıştım onun hallerine… Ben başladım ilgilenmeye… o tadlandı, ben ilgilendim o tadlandı , her geçen gün daha tatlı oldu… bende bir baktım ki sevivermisim onu hemde çok diyor…tıpkı senin turuncu tatlandırıp sevdiğin gibi…Sevda için emek lazım, ilgi lazım a benim sarı kızım… sonra da bu sevda gördün mü bak, sana bile acı turuncu aratır olur, gelip dağdan buldurur olur… al afiyetle ye bakem ..diyorDayanamayıp öpüveriyorum teyzemi…Elimde turunc dizileri amcaya parayı ödüyorum… dayanamıyorum söyleyiveriyorum…-Teyze sizi çok seviyor…Gülmez yüzü aydınlanıyor…-Vay deli kadın turunç gibi de dedi mi?..-Dedi diyorum…Dönüş yolunda dizi dizi turunçlarım birde emekle tatlanan sevda tarifi var arabamda,yüreğimde…Turunç reçeli zamanı şimdi…Sevmek zamanı şimdi….Sevmeyi bilmeyeni tatlandırma zamanı şimdi…TURUNÇ REÇELİ TARİFİ  Malzemeler 

  • 2 kilogramturunç
  • 1,5-2 su bardağışeker
  • 1/2 adetlimonun suyu
  • 2 su bardağısu2 k
  • Turunç Reçeli Tarifinin Püf Noktası

Turunçları üç ayrı suyun içinde haşlamak ve ardından soğuk suya almak, meyvenin acı suyunun çıkmasını ve reçelin tadını bozmasını engeller.

  1. Turunçların kabuklarını portakal soyar gibi 6-8 eş parçaya bölün.
  2. Böldüğünüz kabukların beyaz kısımlarını bıçak yardımıyla temizleyin.
  3. Yorgan iğnesi ve temiz bir ip yardımıyla soyduğunuz kabukları yuvarlayarak ipe dizin.
  4. Kaynayan suyun içinde 7-8 dakika kabukları bekletin ve soğuk suya koyun. Bu işlemi üç ayrı tencerede kabukları haşladıktan hemen soğuk sonra suya koymak suretiyle 3 kez tekrarlayın.
  5. Turunç dizilerini şekerle birlikte sulanması için 3-4 saat bekletin.
  6. Sulanan turuncu ve şekeri nazikçe karıştarak pişirin. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve 1-2 dakika daha fokurdatın.
  7. Kavanozlara alın. Kapaklarını kapatın ve kavanozları ters çevirerek soğutun. İşte bu kadar, ertesi gün kahvaltı için nefis bir reçeliniz var artık!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir