YASSIADA KARARLARI

YASSIADA KARARLARI

 TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan yasa teklifi Meclis’e sunuldu.

Teklife göre; 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Yüksek Adalet Divanı’nın aldığı kararlar yok sayılacak. Yeni düzenlemeyle mağdurların ailelerine tazminat hakkı geliyor.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan 2 maddelik yasa teklifi ile 27 Mayıs 1960 Devrimi sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları’ olarak bilinen kararlar yok sayılmasını öneridiği ifade edilmektedir. 

Teklif,  Yüksek Adalet Divanı hakkında ağır ve haksız ifadeler içermekte, kullandığı yetkilerin hukukî dayanağını oluşturan ve hâlen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırılmasını amaçlamaktadır. 

Teklif ile ayrıca,  Yüksek Adalet Divanı’nın kuruluşuna ve yetkilerine ilişkin kanun hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasını takiben, yargılama sonunda hüküm giymiş olanlara zararlarının tazminine imkân sağlanıyor.

CHP DESTEKLİYOR !

 CHP’li Özel de söz konusu düzenleme için, “Geç kalınmış ama ilk adım” değerlendirmesinde bulanarak, şunları söyledi:

“Meclis bugün gecikmiş ama doğru bir adımı hep birlikte atıyor. Meclis’te grubu bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partilerin tam mutabakatıyla, Yassıada Yargılanmalarını ortadan kaldıracak, hukuki dayanağını ortadan kaldıracak bir adım atıyor. Yüksek Adalet Divanı’nın kuruluş kanununu geriye dönek olarak ortadan kaldırarak, bu idamları, zaten milletin vicdanında mahkum edilmiş ve kabul edilmeyen bu idamları da ortadan kaldırmış olacak. Doğru bir adım, çok geç bir adım. Ümit ediyoruz ki bu bir ilk adım olur. Çünkü sadece 1960 darbesi değil, demokrasimize karşı yapılmış olan tüm darbe girişimleri bu ülkeye çok şey kaybettirdi. Meclis’in tüm darbelerle yüzleşmesi gerekiyor. 15 Temmuz şehitlerimiz var. FETÖ’nün kumpas davaları var. Kumpas davaları sırasında cezaevlerinde öldürdüğü mağdurlar var. Bunların da tarih önündü cezalandırılması gerekiyor. 1960 ilk darbe olması nedeniyle bütün darbelerin önünü açtı.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir