CAMİDE DİNİ NİKAH

Bursa Bedir Camii imamı, camide dini nikah kıymaya başladı. Çiftlere kendisinin hazırladığı ‘dini nikah belgesi’ de veren imam Mustafa Basrık, imamlara resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesini isteyerek, yaptığı uygulamanın bir çığır açmasını umduğunu söyledi.

 Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi’nde bulunan Bedir Camii imamı Mustafa Basrık, resmi nikahın ardından isteyen gelin ve damat tarafını camiye davet ederek dini nikah kıymaya başladı. Davet edildiği nikah dairesinde de resmi nikahın ardından dini nikah kıyan ve çiftlere kendisinin hazırladığı ‘dini nikah belgesi’ de veren imam Basrık, bu konuda düzenleme yapılarak camilerde imamlara da nikah kıyma yetkisi verilmesini istedi. 

 Hazreti Muhammed’in “Nikahı yayınız, ilan ediniz” dediğini hatırlatan imam Mustafa Basrık, bundan yola çıkarak camilerde dini nikah yapılmasını doğru bulduklarını, zaten talep olduğunu anlattı. İmim Basrık, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Ne kadar çok kişi toplumun umuma açık yerde, toplumun gördüğü yerde ne kadar çok kişi evlenen gençlere dua eder ‘amin’ derse, bir kişinin ‘amin’ demesi dua etmesi başkadır, bin kişinin ‘amin’ demesi dua etmesi başkadır. Öyleyse nikahta da iki gencin mutluluğu için yapılan duada, nikahta toplumda ne kadar çok katılım veya davetlilerin huzurunda olursa, o kadar daha makul ve makbul olur.”
Uygulamadan halkın çok memnun olduğunu da ifade ederek, “Hatta telefonu alıyorum yeni evlenecek çiftler, ibadet saatleri dışında camide bunları icra etmeye çalışıyoruz” dedi. 

Salonlarda da dini nikah kıyılmasını arzuladığını kaydeden Basrık, “Bunun uygulamasını da yaptık nikah salonunda. Misafirlerin, davetlilerin huzurunda. Burada da çok güzel oldu, güzel tepkiler alıyoruz. İnşallah, bu çığır açılır. Her din görevlisi arkadaşımız her camide bunları yapmaya gayret göstermelidir” diye konuştu.


Osmangazi Müftüsü Cahit Çetin ise, konudan bilgileri olmadığını belirterek, “Resmi nikah sonrası camilerde dini nikah kıyılmasının hiçbir sakıncası yoktur” dedi.

 Camilerin müştemilatına nikah odaları yapılmasını da isteyen imam Basrık, dini nikahın resmiyet kazanması gerektiğini savunarak şöyle dedi:

“Benim tavsiyem o şekilde projelerle camiler yapılması lazım. Camilerin altyapıları da buna uygun hale getirilse daha rahat, daha güzel olacağını düşünüyorum. Esas hedef amaç şudur. Yani iki nikahtan ziyade tek nikah. Avrupa’ya baktığınızdaki uygulamalarda isteyen kilisede kıydırıyor ama resmi oluyor. İsteyen de belediye de kıydırıyor, o da resmi oluyor. Bizler devletin memuruyuz. Milletimiz, devletimiz, idaremiz bize güvenmiş, memuriyet hakkı vermiş, ve imam hatip olmuşuz mademki bizim kıydığımız dini nikahların da esas hedef ve amaç bununda resmiyet olarak kabul edilmesini arzuluyoruz doğrusu.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir