TÜRKMENLER YOK EDİLİYOR

 Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmergelerin saldırısı sonucu 8 Türkmenin yaşamını yitirmesinin üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmesine karşın hükümetten açıklama gelmediği gibi gerek Erbil gerekse Bağdat yönetimi nezdinde de herhangi girişimin yapılmadığı ortaya çıktı.

 Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmergelerin saldırısı sonucu 8 Türkmenin yaşamını yitirmesinin üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmesine karşın hükümetten açıklama gelmediği gibi gerek Erbil gerekse Bağdat yönetimi nezdinde de herhangi girişimin yapılmadığı ortaya çıktı. Türkiye sessiz kalınca taraflar arasında ateşkes için İran devreye girdi. Saldırının, Musul’un Sincar ilçesini IŞİD’den kurtarmak için geniş çaplı bir operasyonla eş zamanlı yapılması dikkat çekti. Irak Türkmen Cephesi’nin eski yöneticilerinden bir yetkili Aydınlık’a verdiği bilgide, “Tuzhurmatu stratejik önemde, Kerkük ile Bağdat’ın irtibatını kesen bir yer. Orada Şii Türkmenler var, Haşid Şabi var, onları oradan uzaklaştırıp, orayı kontrol etmek istiyorlar” dedi. Aynı yetkili, Peşmergelerin saldırısına uğrayan Türkmenlerin Şii olmasından, Talabani’nin partisinin de Tahran yönetiminden destek almasından ötürü, İran’ın devreye girdiğini ve taraflara bir anlaşma imzalatıldığını söyledi. Türkmenlere saldıran peşmergeleri görmezden gelen Türkiye, Sincar için peşmergelere teşekkür etti. 

Yetkili, yapılan anlaşmaya ilişkin şu bilgileri de verdi: “İlçede şimdi Peşmerge yok; Kürt asayiş güvenlik birimleri var, yerel polis var, Haşid Şabi var, Peşmegerge içine girmeye çalıştı ama başaramadı. Öte yandan IŞİD de yavaş yavaş toprak kaybediyor. Sınırı daralıyor. Suriye’ye ağırlık verecek. Musul ve Ramadi var… Musul-Rakka da söylendiği gibi kesilmedi, bu sadece Kürtlere yaradı.” 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir