YOLSUZLUK ARAŞTIRMASI

YOLSUZLUK VE DİN

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün araştırdı:

Yolsuzluğun en az olduğu ülke Yeni Zelanda olurken bu ülkeyi sırasıyla, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsviçre, Singapur, İsveç, Kanada, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere yer aldı. Listenin ilk 20 sırasında Müslüman ülke yer almazken ilk 30’a sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar girdi.

 Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2017 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar yolsuzluk sıralamasında nüfusunun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu ülkelerin son sıralarda yer aldığını gösterdi.

 Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nde yapılan değerlendirmede ise örgütlenme ve ifade özgürlüğünün önemine değinildi. Kurumun açıklamasında şu ifadeler dikkat çekti: “Çoğu zaman, iyi niyetli yasalar az uygulanmaktadır ve kurumlar, yolsuzlukla mücadele çabalarını gerçekten etkili kılmak için kozu bulunmamaktadır. Baskı uygulamak ve hükümetleri dürüst ve hesap verebilir kılmak için sivil toplum ve medya önemlidir. Özellikle, insanların grup oluşturma ve kamu politikasını etkileme becerileri de dahil olmak üzere örgütlenme özgürlüğü yolsuzlukla mücadele için yaşamsal öneme sahiptir. Hem sivil toplumun hem de gazetecilerin sesleri kötü aktörlere dikkat çekti ve kolluk kuvvetleri ve mahkeme sistemi tarafından eylem başlatılmasına yardımcı olabilir.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir