ABD SEÇİMLERİNDE KAOS

BEYAZ SRAYDA KAOS

ABD Başkanı Trump’ın Washington DC’deki ‘seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini’ belirttiği mitinginin sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre’ye girmeye çalıştı. Polisle çatışmanın yaşandığı olaylar sonrası oylama durdurulurken Başkan Yardımcısı Mike Pence sığınaktan tahliye edildi. Ayrıca Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  

Seçim sonuçlarının resmen ilan edilmesi için yapılacak toplantı öncesi, Trump yanlıları Senato’yu bastı.

Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, “ABD Trump’ı istiyoruz”, “Biz kazandık”, “Özgürlük” ve “Çalmayı bırakın” sloganları atarak, kongre binasına girmeye çalıştı. Bazı göstericiler polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen göstericiler ikinci polis barikatını da aşmayı başardı. Polis ekipleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı. 

ABD basınında yer alan haberlere göre, Kongre binasında çıkan olayların ardından binanın kilit altına alındığı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence‘in tahliye edildiği bildirildi

TRUMP SEÇİMİ KABUL ETMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Donald Trump, 3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerinde karşısında yer alan aday Joe Biden‘a yenilmesinin ardından, bugün Washington’da yapılacak Kongre oturumunu takip etmek üzere toplanan yandaşlarına ‘seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini’ söyledi. Trump, ABD basınını da hedef alarak, “Bugün burada 100 binlerce kişi bizim için toplandı. Ama yalancı basın bunu görmek istemiyor” diye konuştu.

 WSHİNGTON’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington’da Trump taraftarlarının Kongre binasına girmeye çalışması üzerine tüm oturumlara ara verilerek binanın kapıları kilitlendi. Washington D.C. Belediye Başkanı, akşam 18.00’den sabah 06.00’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kongre polisi Temsilciler Meclisi’ndeki vekillere koltuklarının altındaki gaz maskelerini hazır bulundurmalarını istedi.

BÖLGELE EK GÜVENLİK GÜCÜ GÖNDERİLDİ

Trump’a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesiyle şehirde başlayan şiddet ve kargaşayı yatıştırmak için bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi.

Polis, barikatları aşarak Kongre binasına giren göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Olaylar nedeniyle Kongredeki oturuma ara verilmiş, Kongre üyelerinden güvenli bir yere geçmeleri istenmiş, oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarılmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir