CHP KURULTAYI TOPLANIYOR

 CHP’de genel başkan seçiminin yanı sıra yönetimde de önemli değişikliklerin gerçekleştirileceği 35. Olağan Kurultay hafta sonu Ankara Spor Salonu’nda yapılacak.

Bugüne kadar 18’i olağanüstü olmak üzere 52 kurultay gerçekleştiren CHP’de, 35’inci Olağan Kurultay için hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı.

Kongrelerini 940 ilçe ve 81 ilde tamamlayan CHP’de, İstanbul’da Cemal Canpolat, İzmir’de eski Parti Meclisi (PM) üyesi Alaattin Yüksel, Ankara’da da mevcut başkan Adnan Keskin il başkanlığına seçildi. Kongrelerde, genel başkan ve PM üyelerini seçecek bin 100 kurultay delegesi de belirlendi. CHP’de milletvekilleri ve milletvekili olmayan PM üyeleri de doğal delege sayılıyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olacağı kurultayda, başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, 120’den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunması gerekiyor.

Mevcut delege yapısı dolayısıyla, Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Kılıçdaroğlu’na tek rakip ise adaylık için yeterli 120 imzayı topladığını belirten CHP izmir Milletvekili Mustafa Balbay.

Balbay, 200 delegenin imzasıyla, genel başkanlığa aday olacağını bildirdi.

Seçimli bir olağanüstü kurultay toplamak isteyen ancak başarılı olamayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski CHP Milletvekili Umut Oran ise “aday olmayacaklarını” açıkladı.

-“Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusu

Kurultay tarihini Basketbol Ligi’nin devre arasına göre planlayan CHP, salonunun dizaynı, partililere dağıtılacak kumanya, ses ve ışık sistemleriyle ilgili hazırlıkları tamamladı.

“Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusunun yapılacağı kurultayda, “birlik” ve “özgürlük” temalı afişler yer alacak. Salona, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Atatürk posterleri asılacak.

Kurultaya, siyasi parti temsilcileri ve meslek odaları ile bazı sürpriz isimler de davet edildi.

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nı takip etmek için 900 civarında basın mensubu başvurdu. Kurultayda ilk gün genel başkan, ikinci gün ise PM üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

-“MYK ve PM’de değişiklik”

Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek kurultay için çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan Kılıçdaroğlu’nun, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi’nde önemli değişikliklere imza atacağı ifade ediliyor.

Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun, 10 isim hariç 60 kişilik PM’nin tamamını değiştirmeyi düşündüğü konuşuluyor.

Kılıçdaroğlu’nun örgütlerin yapısını daha dinamik hale getirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdığı, hem yerel hem de genel seçimlere iddialı bir örgüt yapısıyla girmeyi hedeflediği belirtiliyor.

– Tüzük ve program kurultayı yapılacak

CHP’nin “daha aktif” bir yapıya kavuşturulması amacıyla tüzük ve program değişikliğine gidilmesi de iki yıllık planlar arasında bulunuyor.

Yapılması planlanan değişikliklerin 35. Olağan Kurultay’da gündeme gelmemesi halinde, parti yönetimi ilerleyen süreçte bir “tüzük kurultayı” toplanabileceğinin sinyalini veriyor.

Gelecek yıl içinde yapılması öngörülen bir “tüzük kurultayı” ile CHP Tüzüğü’nün kapsamlı bir şekilde revize edileceği konuşuluyor.

CHP’de tüzük kurultayının ardından bir de program kurultayının toplanması planlanıyor. Burada da parti programı büyük ölçüde değiştirilerek, günün şartlarına uygun hale getirilecek.

– İl başkanlarıyla toplantı

Kılıçdaroğlu, 35. Olağan Kurultay öncesi bugün partisinin il başkanlarıyla bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu, her kurultay öncesi il başkanlarıyla bir araya gelerek, kurultaya ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Toplantı sonrası ise il başkanları adına ortak bir metin de kamuoyuyla paylaşılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda görev alacak tüzük komisyonlarıyla da cuma günü bir toplantı gerçekleştirecek.

Bu toplantıda, başta milletvekili adaylarının belirlenmesindeki kontenjan uygulaması olmak üzere tüzükte yapılacak bazı değişiklikler ele alınacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir