ENFLASYON YORUMLARI

ENFLASYON YORUMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı:

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde aylık yüzde 2,67, yıllık ise yüzde 25,24 artarak piyasa beklentilerini aştı. Ekonomistler TÜFE’nin aylık yüzde 1,93 ve yıllık yüzde 24,34 artacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Ekonomistler, enflasyonda son on beş yılın zirvesinin görüldüğünü ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyelerine gerileceği tahmininde bulundular. Yıllık enflasyonda kalıcı düşüşün 2019’un ikinci yarısında gözlenebileceğini dile getirdi.

A Para televizyonunda katıldığı bir  programda konuşan Bakan Albayrak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Son dönemde başta enerji olmak üzere fiyatlarda aşağı yönlü bir düşüşün başladığını ifade eden Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın ekim ayındaki etkinliği sınırlı da olsa pozitif etkiyi gördüklerini, kasım ve aralıkta bu etkinin artarak devam edeceğini belirtti.

Albayrak, açıklanan 4 sektördeki vergi düzenlemelerinin enflasyonla mücadeleyi çok güçlü bir şekilde etkileyeceğini dile getirerek, bunların alt sektörlerini de takip ettiklerini vurguladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyonda asıl belirleyicinin kasım ve aralık ayları olacağını belirterek, “Bu aylarda mevsimsel olarak sezon sonu indirimlerinin yanı sıra hükümetin uygulamaya koyduğu vergi indirimleri enflasyonun düşmesini destekleyecek” ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, tüketici fiyatları ekimde aylık yüzde 2,67 artarken, yıllık bazda artışın yüzde 25,24 olduğunu anımsattı.

Yüzde 25,24’lük artış oranının Haziran 2003’ten bugüne en yüksek yıllık artış olarak kayda geçtiğini aktaran Palandöken, “Enflasyonda asıl belirleyici kasım ve aralık ayları olacak. Bu aylarda mevsimsel olarak sezon sonu indirimlerinin yanı sıra hükümetin uygulamaya koyduğu vergi indirimleri enflasyonun düşmesini destekleyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir