İSKİLİPLİ ATIF HOCA İÇİN TÖREN

İSKİLİPLİ ATIF HOCA

İskilipli Atıf Hoca 4 Şubat 2021 tarihinde, Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan mezarı başında devlet akranının da katıldığı bir programla anıldı.

Atıf Derneğince organize edilen program, Gülbaba Mezarlığı’nda bulunan İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nde Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, Atıf Hoca’nın torunları Ahmet Faruk ve Mehmet İmal ile bazı aile yakınları, Çorum Müftüsü Muharrem Biçer tarafından Atıf Hoca’nın kabri başında yapılan dualara eşlik etti. Anma etkinlikleri kapsamında İskilipli Atıf Hoca için Ulu Cami’de öğle namazı öncesi mevlit okutuldu.

İSKİLİPLİ  ATIF HOCA KİMDİR

İstiklal Mahkemesinde, Cumhuruyet ve Devrimler aleyhine faaliyette bulunduğu iddiası ile yargılanan  İskilipli Âtıf için, Savcı  3 yıl hapis cezası istemiş, Mahkeme, müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Ancak İskilipli Âtıf savunma haklarından tümüyle vazgeçtiğini belirtti. Ertesi gün, mahkeme reisi Ali Çetinkaya, savunma yapmaya gerek görmeyen İskilipli Âtıf’ı idama mahkûm etti. İskilipli Âtıf 1 hafta sonra Ankara Samanpazarı Meydanı’nda asıldı.

Ölümünden sonra Ankara’da bulunan mezarı, 2009 yılı başında bulunduğu park yerinden alınarak İskilip Gülbaba Mezarlığı’na taşınmıştır. Mezar yeri değişikliği 2010 yılı başında kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Hürriyet gazetesi yazarı Rahmi Turan 5 Aralık 2011 tarihli makalesinde Bülent Arınç’a cevaben Âtıf Hoca’nın idam edilmesinin nedeninin Frenk Mukallitliği ve Şapka adlı risalesi olmadığını, vatan hainliği yaptığı iddiasıyla yargılandığını ve Âtıf Hoca’nın bir savunma yapmadığını yazar. Rahmi Turan’a göre vatan hainliği ile suçlanmasının nedeni şuydu: Âtıf Hoca, Teâlî-i İslâm Cemiyeti’nin başkanı idi, bu cemiyet tarafından hazırlanan ve Yunan uçakları tarafından Anadolu’ya atılarak dağıtılan Millî Mücadele karşıtı bir beyannamesi (fetva) sebebiyle yargılanmıştır. Ancak, muhtemelen Tahir’ül Mevlevi ve Âtıf Hoca dışındaki cemiyet üyeleri tarafından imzalanarak Anadolu’ya dağıtılan ve İstiklal Savaşı’nı yürüten Kuvâ-yi Milliyeciler için çok ağır ifade ve ithamlarla dolu bu bildiri sonrasında da Âtıf Hoca’nın cemiyet başkanlığında devam etmesi İstiklal Mahkemeleri’nde suçlu bulunması için yeterli görülmüştür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir