BÜYÜK ZAFER – MİLLET DESTANI

BÜYÜK ZAFER’İN YILDÖNÜMÜ

(Bir Ulusun yeniden doğuşunun destanı)

26 Ağustos 1922 günü Atatürk’ün Kocatepe’den verdiği taarruz emriyle başlayan savaş, 30 Ağustos 1922’de kesin zaferle sona erdi.

26 Ağustos günü Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe’den verdiği taarruz emriyle başlayan savaş, 30 Ağustos 1922’de kesin zaferle sona erdi. Topraklarımız düşman işgalinden kurtarıldı, şehitlerimizin kanlarıyla Türkiye’nin temellerini attı.

İşte büyük zafere giden süreç:

20 Temmuz 1922’de kendisine dördüncü kez başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal, işgalci düşman kuvvetlerine karşı hazırlıklarını gizlice yürüttü. Bunun başlıca iki nedeni vardı; gereken cephane ve malzemeyi toparlayabilmek ve savaş için yeterli asker sayısına ulaşmak.

Başkumandan Mustafa Kemal, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Garp Cephesi Kumandanı İsmet İnönü ve Birinci Ordu Komutanı Nureddin İbrahim Konyar, bir araya gelerek taarruz ile ilgili son detayları görüştü.

Hatta komutanlar büyük taarruz öncesinde bir çay partisi bile verdi. Bunun ardından da milli mücadelenin en kritik savaşlarından biri olan büyük taarruz için düğmeye basıldı.

207 bin Mehmetçik katıldı

Savaşa katılan Mehmetçik sayısı 207 bin civarında iken, Yunan askeri sayısı ise yaklaşık 225 bindi. Yunan Ordusu’nun silah ve mühimmat bakımından da üstünlüğü vardı.

Piyade birliklerinin taarruzu sayesinde kısa sürede Tınaztepe, Belentepe ve Kalecik bölgeleri geri alındı. Bu sırada cephe gerisine sızan süvari birlikleri de, Yunan ordusunun İzmir-Afyon iletişim bağlantısını kesmeyi başardı.

Geri çekilmeye başlayan Yunan ordusu ile Türk askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Mehmetçik, geri çekilen Yunan askerlerini takibini sürdürdü.

Yunan askerlerinin Afyon’u terk etmesinin ardından ordumuz 27 Ağustos’ta kente girdi. Cepheye destek veren halk, askerleri coşkuyla karşıladı. Afyon’un kurtuluşu, düşman kuvvetlerinin sıkışmasına yol açtı. Yunanlar demiryolu hakimiyetini de kaybetti. Türk askerleri, 30 Ağustos günü ise Kütahya’ya vardı.

Dört günün sonunda zaferle taçlandırıldı

Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi (Başkomutanlık Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandırıldı. Bu savaşta Mehmetçik yaklaşık 2 bin 500 şehit verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise 8 bini aştı.

Çanakkale ve Sakarya savaşlarında işgalci güçler geri püskürtülürken, Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferle sonuçlanan bir taarruz savaşı olarak tarihe geçti. İlk kez 1926 yılında Zafer Bayramı olarak kutlanan 30 Ağustos, her yıl çeşitli etkinliklerle yurt geneli ve KKTC’de kutlanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir