UCUZ ENERJİ ARAYIŞI

UCUZ ENERJİ ARAYIŞI

KKTC Enerjiden sorumlu Ekonomi Bakanı Özdil Nami, ülkede akaryakıt fiyatları ve dövize bağlı olarak sürekli artış gösteren elektrik ücretlerinin artık sürdürülebilir olmaktan çıktığını söyledi.

Kıbrıs’ın özellikle güneş enerjisi konusunda şanslı bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Nami, uzmanların yenilenebilir enerji konusunda farklı alternatifler üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Özdil Nami, bu çalışmaların bir ayağının yenilenebilir enerji, diğer ayağının da KKTC  ve Türkiye arasında enterkonnekte kablo olduğunu vurguladı.

Maliyetin üçte ikisi akaryakıt

Elektrik üretimindeki en önemli girdinin akaryakıt olduğunu ve maliyetin üçte ikisini akaryakıtın oluşturduğunu açıklayann Bakan, alternatif enerji üretimi için çalışmakta olduklarını söylemiştir.

Güneş, ne dolar ne de akaryakıt fiyatından etkilenir

Güneşten en fazla faydalanabilecek coğrafyalardan birinin de Kıbrıs olduğunu ve bundan azami ölçüde yararlanılması gerektiğini vurgulayan Nami, bunun doların ve akaryakıtın fiyatından etkilenmeyen bir çözüm olduğunu aktardı.

Ortadoğu’da 18 kuruş, KKTC’de şu an 85 kuruşun üzerinde

2016 yılında Ortadoğu’da ve Dubai’de kurulan sistemlerin şu anda 3 sente elektriği sisteme verebildiklerini ve bunun doların bugünkü kuru ile bile 18 kuruş olduğunu ancak, Kıb Tek’in şu anki maliyetlerinin 85 kuruşun üzerine çıktığını açıklayan Nami, bu nedenle ülkede bir an önce yeni teknolojileri hayata geçirmek gerektiğini vurguladı.

Nami, bunun hem maliyet hem de çevre kirliliği açısından önemli olduğunu, santrala konulacak bir filtrenin maliyetinin neredeyse santral kuracak kadar pahalı olduğunu, ülkenin gelirlerini gerçekten sürekli olarak akaryakıt yakan, çevreyi kirleten teknolojilere mi yatıracağını yoksa, aynı miktarda paraların belki biraz daha üzerine koyarak bu tip temiz enerji üretmeye mi harcamak istediğini sorgulamasını istedi.

Hedefim, ucuz ve temiz enerjiye geçmek

Kendisinin aklının bu konuda net olduğunu ve kamuoyunun da net olmasını dileyen Nami, elektrik ücretlerinin aşağıya çekilmesi konusunda hükümetin alternatif projeler üzerinde çalıştığına herkesin inanmasını istedi.

Ekonomi Bakanı Özdil Nami, görevini devrederken geriye dönüp baktığı zaman bakanlığa bağlı, serbest liman, sanayi bölgeleri gibi her biri ile ilgili farklı projeleri hayata geçirmiş olmakla birlikte enerji konusunda ucuz ve temiz enerjiye geçmeyi başarabilirse kendisini başarılı sayacağını söyledi.

Nami, herkesi doğrudan etkileyen, ekonomiyi ve rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli hususun enerji olmasından dolayı, bu konuda başarılı olması halinde kendisini hedefine ulaşmış sayacağını söyledi. Nami, bakanlıktaki ana hedefinin yenilenebilir enerjiye geçmek olduğunu açıkladı.HK AJANS

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir