ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ZAMLANDI

ZAM DALGASI GELEBİLİR

 Özel sektör 24 Haziran seçimleri nedeniyle ertelediği zamları seçimden hemen sonra uygulamaya koyarken, Hükümet’de bir süredir ertelediği zamlar için düğmeye bastı. Önce toplumun tüm kesimlerini kapsayan ekk zammı gündeme geldi. Ekmek fiyatlarına yapılan yüzde 15’lik zamma Hükümet müdahale etti. Kısa bir süre sonra Hükümetin onayıyla yapılan zamlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Doğalgaza konutlarda ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldığını duyurdu. Elektrik üretim santrallerinde kullanılan doğalgaza yapılan zam oranı ise yüzde 49 oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre de konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9,57 artış ile 29,578 kuruşa yükseldi. Sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 9,26 arttı.

YENİ ZAMLARIN ÖNÜ AÇILDI

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların üretimde maliyetleri artıracaktır.Daha önce seçim nedeniyle ertelenen zamlar şimdi peş peşe devreye sokuluyor. Elektrik ve doğalgaz zamları önümüzdeki günlerde yeni zam dalgasını da beraberinde getirecektir. Ayrıca zam gerekçesi artarak devam ediyor. Döviz kurlarında yükseliş sürüyor. Bu da zam yağmurunun devam edeceği endişesi topluma hakim.

ELEKTRİKTE SEKİZ AYLIK ARTIŞ YÜZDE 22Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu zamlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, enflasyon hedefinin yüzde 13.4 olarak açıklandığı gün, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldığını vurguladı. EMO, “Yeni zamla birlikte sekiz ayda elektrik fiyatlarındaki artış;

konutlar için yüzde 22 olurken, diğer

tarife gruplarında yüzde 25’i de aştı” dedi.

TESK’TEN ÖTV İNDİRİMİ TALEBİTürkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıt zamlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için daha önce gelen zam oranında ÖTV’den indirim yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Palandöken yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Tam da bizim önerdiğimiz şekilde yapılan uygulama ile akaryakıta gelen zam kadar ÖTV’de indirim yapılıyor. Bu da fiyatların stabil kalmasını sağladığı için enflasyon oranının artmasına hiçbir şekilde olumsuz etki etmiyor. Elektrik ve doğalgazdaki vergi yükü akaryakıtta olduğu kadar olmadığı için aynı uygulamanın elektrik ve doğalgazda yapılması zor. Bunun için de zamların ocak ayına kadar ertelenmesi gerekir.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir