İSTANBUL’UN KURTULUŞU KUTLANDI

İstanbul’un kurtuluşu kutlandı

İtilaf Devletleri tarafından 13 Kasım 1918’de fiilen işgal edilen, tarih boyunca Türkiye’nin göz bebeği olan İstanbul’un işgalden kurtuluşunun 95’inci yılını kutlandı. 

İstanbul’un kurtuluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören ve Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda kutlama programı düzenlendi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndaki törene, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, belediye yetkilileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Anıtı’na, Baraçlı tarafından çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla devam etti.

Hayri Baraçlı’nın şeref defterini imzalamasıyla buradaki tören sona erdi. Hayri Baraçlı, şeref defterine şunları yazdı:

“95 yıl önce bugün, işgalciler İstanbulumuzu hüsran ve zillet içinde terk ettiler. İşgale karşı tarihin en destansı savaşlarından birini yapan milletimiz, kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir. Biz de 6 Ekim’i aynı duyguyla, heyecanla ve daha da kenetlenerek yad ediyor. Barış ve esenliğin adresi olmuş İstanbul’a karşı hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını şükran ve rahmetle anıyoruz.”

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir