KADIKÖY’DEKİ BOĞA HEYKELİ

KADIKÖY’DEKİ BOĞA HEYKELİ

Enteresan bir hikayesi olan Boğa Heykelini takipçilerimize anlatmak istedik. Çünkü Kadıköy Altıyol’da bulunan bu boğa heykeli 1864 yılından beri ayakta…

Gelelim heykelin tarihçesine:

Efsane Boğa Heykelinin Öyküsü
Yaklaşık 150 yaşında olan heykel, ne savaşlar, ne göçler görmüş. Yapılma nedeni 1800’lü yıllarda Fransa ve Almanya arasında paylaşılamayan Alsas Loren Bölge’sidir. Bu küçük ama önemli bölge yıllar boyunca Fransız ve Almanlar arasında sürekli el değiştirir. 1860’larda bu bölgede Fransızların Almanları yendiği savaşı simgelemek için Paris’te yaptırılır.

Heykeltıraş Isidore Bonheure’ün eseridir. Kızgınlığı ve iriliğiyle Fransızların gücünü simgeler. Ancak çok sürmez, 1870 Sedan Muharebesi’yle Alman General Bismarck tarafından Alsas Loren bölgesine yeniden alınır. ‘Fransızların gücü’ de Almanya’ya gider.

OSMANLI’YA HEDİYE
Almanya’daki istirahatı de çok sürmez. Alman İmparatoru II. Wilhelm dostluklarından dolayı, 1917’de İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne, İttihat ve Terakki Cemiyeti de Enver Paşa’ya hediye eder..

Enver paşa’nın diğer heykellerle birlikte Beylerbeyi Sarayı’ndan Belgrad Ormanlarındaki Bilezikçi Çifliği’ne taşındığı, ardından da Kadıköy kız lisesi olarak da bilinen Mermer Köşk’e götürüldüğü söylenir.

Heykel Enver Paşa’nın sarayının bahçesine konulur. I. Dünya Savaşı sonunda Enver Paşa yurt dışına gider ve heykel o sarayın bahçesinde unutulur..

50 yıl kadar sonra Hilton Oteli’nin bahçesine taşınır. Ardından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın önüne, sonra da Taksim Gezi Parkı’na götürülür.

1970’li yılların başlarında, İstanbul’un Anadolu Yakası seyahati başlar. Kadıköy’deki ilk durağı Altıyol olmaz; kaderinde gezmek vardır. Beşiktaş iskelesinin karşısındaki eski kaymakamlık binasının önüne yerleştirilir, burada 20 yıl kalır.

1990’lı yılların başında da şimdiki yerine taşınır, Kadıköy’ün ve Fenerbahçe Stadının Altıyol’a yakın olması sebebiyle Fenerbahçelilerinde sembolü olan heykel bir buluşma yeridir, İstanbul içinde 5-6 defa yer değiştirse de uzun süredir Kadıköy’de ve Altıyol’da ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir