MÜLTECİLERE AK KART

 Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki sığınmacılar için vaat ettiği mali yardım kapsamında, dezavantajlı durumdaki Suriyeli ailelerin gıda, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak üzere nakit para kartlarının dağıtılmasına başlanacak.

AB’nin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa olarak başlattığı ‘Acil Sosyal Güvenlik Ağı’ (ESSN) olarak adlandırılan nakit para kartları Avrupa Komisyonu’nun desteklediği en büyük insani yardım projesi olacak ve 348 milyon euro bütçeye sahip olan projenin gelecekteki bütçesi 1 milyar euro’yu geçecek.

Proje ile kampların dışında yaşayan en dezavantajlı konumdaki Suriyeli ailelere nakit para kartı verilmesi öngörülüyor.

KİŞİ BAŞINA 100 LİRA VERİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Bu kart ile her ay ailedeki kişi başına 100 lira verilmesi öngörülürken, bu miktarın ailelerin gıda, barınma, ulaşım veya başka temel ihtiyaçlarını karşılamalarında bütçelerine katkı sağlanacak. Ayrıca, Suriyeli çocukların eğitim sistemine daha fazla dahil edilebilmesi için eğitim gören çocuk başına da karta ek miktarların yüklenmesi planlanıyor.

Daha önce kamplarda yaşayan Suriyelilerin kullandığı Kızılay kartları ile sadece bu kartları kullanan işletmelerde gıda satın alınabiliyordu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

© FOTOĞRAF: AAÇavuşoğlu: 3 milyar euro’nun gelmesi konusunda sıkıntılar var

KART TÜM İŞYERLERİNDE KULLANILABİLECEK

Ancak ESSN projesi kapsamında başvuru yaparak bu kartı almaya hak kazanan aileler tüm alışverişlerinde ve tüm işyerlerinde bu kartı kullanabilecekler.

Program kapsamında Ekim 2016 itibariyle Türkiye genelindeki ihtiyaç halinde Suriyeli sığınmacıların elektronik kartlarına aylık nakit transferlerinin yapılması ve 2017’nin ilk çeyreğinde 1 milyon Suriyeli sığınmacıya nakit para kartlarının ulaştırılması hedefleniyor.

‘ÇIĞIR AÇACAK NİTELİKTE’

Projeye ilişkin gazetecilere bilgi veren AB yetkilileri, nakit para kartları sağlanmasının ‘çığır açacak nitelikte’ olduğunu belirtirken, ‘Suriyeli sığınmacıların istediklerini satın alma özgürlüğüne sahip olacağını’ kaydetti.

Bu kartların Türkiye’deki yerel pazarlarda ve işletmelerde kullanılacağına da dikkat çekildi ve proje ile Suriyelilerin ‘ekonomik aktörler’ olmasının sağlanacağı ve bunun sosyal uyumu da artıracağı kaydedildi.

Projenin, AB tarafından Türkiye’deki sığınmacılara yardım amacıyla 2016-2017 kapsamında sağlanan 3 milyar euro’luk yardımın bir parçası olduğu da duyuruldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir