TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMA DESTEK

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR TARIM DESTEĞİ

 Tekirdağ büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında devam eden projelerden biri olan yem bitkisi tohumu dağıtımı ile de birçok hayvan yetiştiricisine destek oldu. 2018 yılı içinde dağıtımı yapılacak 52 bin 741 kg macar fiği ve yem bezelyesi tohumu ile 4 yılda toplam 183 bin 761 kg yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılmış olacak. Bu kapsamda 19- 26 Eylül tarihleri arasında 8 ilçede tohum dağıtımları gerçekleştirilecek.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada Türkiye’deki hayvancılığın son yıllarda çok zor bir süreçten geçtiği belirtilerek, “Canlı hayvan ithalatının ve girdilerin maliyetlerinin artması hayvan yetiştiricilerimizin ekonomisine büyük bir zarar vermiştir. Bunların yanında döviz kurlarına bağlı olarak yem fiyatlarında meydana gelen büyük artışların maliyetleri yükseltmesi ile beraber yetiştiricilerimiz çok zor durumlara sürüklenmiştir. Yetiştiricilerimizin bu zor zamanlarında, dört yıldır uygulamakta olduğumuz Hayvancılığı Geliştirme Projesi ile destek olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda; 100 bin dekar mera ıslahı yaptık. 168 baş manda dağıtıp mandacılığı canlandırdık. 419 yetiştiricimize 600 baş damızlık koç dağıtıp, küçükbaş hayvancılığını destekledik. Manda Yetiştiricileri Birliği’ne ve Çorlu Süt Üreticileri Birliği’ne süt soğutma tankları verdik” denildi.

BÖLGE HAYVAN HASTALIKLARINDAN ARINDIRILMIŞTIR:

Hayvan hastalıkları konusunda ari bölge olan Tekirdağ’ın damızlık amacıyla olsa bile dışarıdan hayvan girişine yasak yasak olması nedeniyle 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tekirdağ İli Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında alınan 300 baş damızlık koça ait tutarın yüzde 70’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Yürütülen projeyle, 2017 yılında 201 işletmeye, 2018 yılında da 218 işletmeye toplamda 600 baş damızlık teslim edildi. Böylece 419 yetiştirici bu projeden faydalanmış oldu.

80 bin 930 hektar meraya 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre kullanıldı

Hayvancılığı geliştirmek amacı ile uygulamaya konulan bir diğer proje de Saray ilçesinde yürütülen Mandacılık Projesi. İlçenin, Güngörmez, Bahçeköy ve Safaalan Mahallerinde iki yıldır uygulanan Mandacılık Projesi kapsamında, 63 çiftçiye dağıtılan 168 baş mandadan günümüze kadar 241 baş malak elde edildi. Tekirdağ’da vasfını kaybedip, yeterli düzeyde verim alınamayan meraların yeniden verimli hale getirilmesi amacı ile hayata geçirilen Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında ise, 2017 yılına kadar 9 ilçenin 61 mahallesinde toplam 80 bin 930 hektar meraya 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre kullanıldı. Hayvancılığın önemli problemlerinden olan kaliteli kaba yem açığının kapatılabilmesi için de 13 bin 102 dekar alanda ekilmek üzere 234 mahallede 1305 çiftçiye 131 ton baklagil yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı.

MERA HAYVANLARININ SU İHTİYAÇLARI KARŞILANMAKTADIR

Hayvancılık alanında en önemli ihtiyaçlardan biri olan su ihtiyacını karşılamak ve merada çiftlik hayvanlarının su kaybını önlemek amacıyla 2017 yılında 28 gölet yapıldı. Ayrıca hayvanların temiz ve rahat su tüketmesi için de 53 mahalleye 63 suvat tesisi yapıldı. Tekirdağ genelindeki kırsal mahallelerin tarla yollarının bakımını her yıl düzenli olarak yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2017 yılında da 11 ilçenin ortalama 5 bin 500 ile 6 bin 500 kilometre arası tahmin edilen tarla yollarında bakım onarım çalışması gerçekleştirdi. Bugüne kadar 10 bin saate yakın hizmet verildi. Ayrıca üç kırsal mahallede üç sulama göletinden toplam 10 bin dekarlık alan modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.

TARIM VE HAYVANCILIK DESTEĞİNDE ÖRNEK BELEDİYE

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının 2017 yılında yürüttüğü çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarım ve hayvancılığın şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirtti. Albayrak, “Tekirdağ tarım açısından çok verimli topraklara sahip bulunuyor. Türkiye‘nin ayçiçeği, buğday, kanola gibi ihtiyaçlarının çok önemli bir kısmını Tekirdağ tek başına karşılıyor. Ayrıca şehrimiz, hayvan hastalıklarından ari bölge. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de tarım ve hayvancılığı vizyonlarımız arasına aldık. Göreve geldiğimiz 2014 yılında ilk kurulan daire başkanlıkları arasında olan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımız diğer büyükşehir belediyelerine örnek olacak birçok önemli çalışmaya imza attı, atmaya da devam ediyor. Kendi kendine yeten, öz kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmak için tarım ve hayvancılığa gereken önemi vermek zorundayız. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu doğrultuda çalışıyoruz” dedi

BİRLİK YEM FABRİKASI

Ayrıca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak 24 Ağustos 2015 tarihinde üretime başlayan Malkara Birlik Yem Fabrikası, aylık 2 bin ton kapasite ile hizmet vermeye devam etmektedir. Yem fiyatlarının artmasına karşın üreticiyi koruyan ve sigorta görevi gören, para kazanma amacından ziyade üreticinin daha çok para kazanmasını öncelikli hedef olarak gören Tekirdağ Birlik Yem, başta Malkara olmak üzere Tekirdağ yetiştiricisinin dostu olmaya devam etmektedir. İlk ürettiği yemi Alaybey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne satan tesisimiz bugün 42 kooperatif ve 200 bireysel müşteriye hizmet veren bir duruma gelmiştir. Aylık 200 ton satış ile yola çıkan fabrikamız bugün aylık 1800 ton satışa ulaşmıştır. 

İşletmenin hedefleri arasında, piyasada üretilen fabrika yemlerinin en kalitelisini, en hızlı ve en ekonomik olanını üretmek, böylece bölgede yem ve fiyat dengesi sağlayan unsur olmak.

kinci hedefi hayvanlığın ve sütçülüğün ana temeli olan süt üretimi ve buzağı istikrarını sağlayacak hamleleri yaparak yemden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırmak.

Üçüncü olarak ise, yetiştiricilere hayvancılık ve beslenme ile ilgili doğru bilgileri aktarmaktır.

Bu amaçla, Fabrika yetkilileri köy köy gezerek bilgi paylamışına devam ediyorlar.

Fabrikanın 2010 yılı satışı 18 bin 895 tondur. 2018 26 bin 800 ton olarak bekleniyor. Çuval başı fiyatları piyasanın 2 lira altında. Bu da üreticimizin cebinde 2017 yılında yaklaşık olarak 1 milyon 137 bin liranın cebinde kaldığının göstergesidir.

BUNLARDAN BAŞKA, Büyükşehir Belediyesinin, damızlık hayvan, mandacılık desteği, arıcılık konusunda destek çalışmaları da bulunmuktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir