Anksiyete Nedir?

Anksiyete Nedir? Gençlerde Etkisi Nasıldır?
Dr. Bora KÜÇÜKYAZICI
Anksiyete, günümüz dünyasında yaşam kalitesini bozan önemli etkenlerden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü WHO raporuna göre 13 – 18 yaş arasındaki ergenlerde anksiyete kaygı bozukluğu görülme oranı %40 olarak bildirilmiştir.

Ergenlik dönemi çocuk ve gençlerden toplum ve ailelerin  yüksek beklentileri baskı yaratmaktadır. Gençlerin üzerindeki başarılı olma baskısı artmaktadır. Bugünkü gençler, önceki nesillerden başarılı olamayacakları yönünde baskıya maruz kalıyorlar. Öyle ya, bugünün gençlerine güvenen ve geleceği bugünkünden çok daha güzel şekilde şekillendireceklerine kaç ebeveyn inanıyor?

Anksiyete Yıllar İçinde Artıyor!
Üniversite birinci sınıf öğrencileri arasında yapılan araştırma sonuçlarına göre, yapmaları gereken her şeyden bunalmış olup olmadıkları araştırılıyor. 2018 yılında, öğrencilerin% 41’i 2000 yılında% 28 ve 1985’te% 18 ile “evet” demişlerdi. Yıllar geçtikçe, gençler bunalıyor.

Sosyal medya, yaşamın merkezinde. Günümüzün çocukları ve gençleri sürekli olarak sosyal medyaya bağlıdır. Özsaygılarını ve dünya görüşlerini, sosyal medya paylaşımlarına verilen yanıtlarla belirliyorlar. Yaşamlarını ve sosyal bağlantılarını, başkalarının sosyal medyada yayınladıklarını gördükleriyle karşılaştırmamak onlar için zor.

Anksiyete – Kaygı Bozukluğu Biyolojik Etkisi

Uzun süreli stres ve kaygı, adrenalin (epinefrin) salınımı, belirli büyüme hormonlarının üretiminin azaltır. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki ergenlik dönemindeki çocuklar için olumsuz bir durumdur. Bağışıklık sisteminin ve vücuttaki enflamatuar mediatörlerin anormal aktivasyonu ile ergenlerin sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

ANKSİYETE için DİKKAT GELİŞTİRME TEKNİKLERİ

Anksiyete bozukluğu ve odaklanma sorunu olan öğrencilerde beyin yürütücü fonksiyonları neurofeedback egzersizleri ile şu sonuçlar elde edilmiştir:

Öğrencilerde dikkat düzeyinde artış
Hareketlilik düzeyinde azalma
Dürtüsellik düzeyinde azalma
Analiz yeteneğinde artış
Anksiyete düzeyinde azalma sağlanan öğrencinin,  kendisini daha sağlıklı ve başarılı şekilde sınavlarına odakladığı bilinmektedir.

Sağlıklı günler dileriz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir