Anneler Günü Kutlu Olsun 2021

Anneler Günü Kutlu Olsun, 2021

Anneler günü, bugün kutlanıyor. Bugün 9 Mayıs 2021 pazar günü, Mayıs ayının 2. pazar günü. Bugün anneler gününü kutluyoruz. Hayatta olan tüm annelerin ellerinden öpüyoruz, rahmetli olan tüm annelerin ruhları şad olsun, dualarımız onlarla, emeklerine sağlık, hakları helal olsun.

Bu Pazar, Anneler Günü’nü kutlayacağız. Her yıl Mayıs ayının ikinci pazarında kutlanan Anneler Günü tarihçesi, Yunan mitolojisine kadar uzanmaktadır. Mitolojiye göre pek çok tanrının annesi olarak kabul edilen Rhea çeşitli kutlamalarla onurlandırılmaktadır. Bu kutlamalar genellikle ilkbahar mevsiminde yapılmaktadır.

Bu durumun bir benzeri de Antik Roma’da görüldüğü rivayet edilir. Antik Romalılar da bereket tanrıçası Kibele için çeşitli kutlamalar düzenlemişlerdir. Orta Çağ boyunca, büyüdükleri yerden uzaklaşan insanların evlerini ve annelerini ziyarete gelmesine izin verme geleneği, Orta Çağ boyunca gelişmiştir.

Anneler Günü, dünyanın dört bir yanındaki tüm annelerin değerlerini hatırlamak ve onları onurlandırmak için kutlanıyor. Dünyanın 50’den fazla ülkesinde kutlanmaktadır. Bu erkek egemen dünyada, çoğunlukla küçümsenen kadınlar ve anneler için gerçekten özel bir gündür. Köken, kutlama nedeni, kutlama şekilleri ve diğer temel gerçekler gibi çeşitli ayrıntılı bilgilerin yardımıyla duruma biraz ışık tutalım.

Günümüzde ise 1914 tarihinde,  Ana Jarvis adındaki bir kadının annesine özlem duygusunu bir anma toplantısı ile yakınları ile paylaşmak istemesiyle. Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletinde başlamıştır.

Öğretmen olan Anna‘nın  öğrencileriyle birlikte yaptığı anma toplantısı  bazı temsilciler tarafından uygun görülmemiş ve anayasa ile bağdaştırılamamıştır. Temsilcilerin bu hareketine karşı Anna hukuk savaşı vermiş ve sonunda 1914 yılında   ülke genelinde resmileşmesini sağlamıştır.

Anneler günü kutlu olsun
anneler günü kutlu olsun 2021

Sonrasında dünya geneline yayılan bu akım, her yıl Mayıs ayının ikinci pazarı pek çok ülkede Anneler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ülkemizde, İslam gelenekleri çerçevesinde, ana olarak değerli kabul edilmekle birlikte, kadınların pek çok bakımdan erkeklerle eşit olmadığı bilinmektedir.

Anneler Günü ve Anadolu Kadını

Cumhuriyet döneminde, pek çok konuya olduğu gibi kadınlarımız ve hakları konusunda da  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, devrim niteliğinde yeniliklere imza atmıştır. Türk Kadını hakkında Atatürk’ün tarihe mal olmuş söylemi şöyledir;

Dünyada hiç bir milletin kadını, kendisini Anadolu Kadınlarından fazla çalıştığını söyleyemez. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte,  Anadolu Kadını kadar emek verdim diyemez! M. Kemal Atatürk

Doğuran, doyuran, destek olan koruyan, kollayan, üreten, çalışan, emek veren, ana, yar, yarenlerimiz olan kadınlarımız pek tabi ki dünyanın nazarında erkeğiyle yükselen ve eşitlikle onurlanan haklı bir mücadelenin sahipleridir.

anneler günü
Anneler Günü Kutlu Olsun!

Cumhuriyet döneminde kadınlarımız, bir  çok ileri Avrupa ülkesinden bile önce, seçme-seçilme hakkı başta olmak üzere erkeklerle eşit haklara sahip kılınarak onurlandırılmıştır. Türk kadını, yurdunu korumak ve savunmak için mertçe, cesurca savaş meydanında yerini almıştır. Bebeğini sırtına bağlayıp, kucağında mermi topu taşıyan kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı cephesinde erkeklerle omuz omuza mücadele etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, kadın ve erkeklerin omuzlarında kurulmuş ve yücelmiştir.

Günümüzde kadın haklarının uygulamasındaki bazı tereddütlerin geçici olduğunu düşünüyor, Türk Kadınının gelecekte, toplumda  hak ettiği yeri alacağına, her alanda söz sahibi olacağına  inanıyoruz.

GAZETE İSTANBUL OLARAK ANNELER GÜNÜNÜ KUTLARIZ.

Gazete İstanbul, Türkiye

gazete istanbul
Gazete İstanbul Türkiye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir