BELEDİYELER KANUNU DEĞİŞİYOR MU?

BELEDİYELER KANUNU DEĞİŞİYOR MU?

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki yürütüyor. Özhaseki henüz taslak halinde olduğunu açıkladığı teklifin yaklaşık 60 maddeden olaşacağını imar düzenlemesinden belediye başkanlarının özlük haklarına kadar çok sayıda alanda düzenleme içereceğini açıklamıştı.

BÜYÜK PROJELERDE BELEDİYE DEVRE DIŞI MI KALACAK?

2020 yılı başında ortaya çıkan teklif taslağına göre getirilecek teklifteki en önemli maddelerden biri “devletin ülke ölçeğinde belirlediği plan ve programlar kapsamında gerçekleştirdiği büyük projeler için belediyece yapılması gereken hizmetlerin yerine getirilmemesi” durumunda söz konusu hizmetlerin valilikler tarafından yapılması, maliyetinin de ilgili belediyenin ödeneğinden kesilmesi olacak. Bu düzenleme getirilirse Kanal İstanbul gibi belediyenin karşı çıktığı büyük projelerin belediyelerin geliri kullanılarak vali eliyle yapılmasının hedeflendiği ileri sürülüyor.

BELEDİYE GELİRLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Teklif taslağına göre, büyükşehir belediyelerinin genel bütçe gelirlerindeki payı da yeniden düzenlenecek. Borçlanmada sınırı aşan belediye başkanı ve meclis üyelerine para cezası verilecek. Büyükşehirin yetki alanındaki bazı hizmetler ilçe belediyelerine devredilecek. Belediye meclisleri, belediye şirketlerini denetleyecek.

Taslağa göre belediye başkanlarının akrabalarına iş vermesi engellenecek. Belediye başkanı ve meclis üyeleri birden fazla belediye şirketinde görev almaları halinde yalnızca birinden ücret alabilecek.

PLANLAMAYA BAKANLIK ONAYI

Çalışma kapsamında belediye meclislerinde olan planlama yetkisine “kanuna, hukuka uygunluk” açısından bakanlık denetimi gelmesi de gündemde. Bu durumda belediyelerin birçok kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı getirilebilecek.

‘BELEDİYELERİ GERİ GÖTÜREN MADDE OLMAYACAK’

Taslak çalışmayı hazırlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, düzenleme ile “merkezi idare belediyelerin yetkilerine, gelirlerine el koyacak” iddiasına karşı çıkmış, “Genellikle, yenileştirici, kolaylaştırıcı, belediye başkanlarının önünü açıcı maddeler var. Belediye başkanlarının işini zorlaştıran, günümüzdeki yerel yönetim anlayışını daha geri götüren bir düzenleme yok. İçerisinde birçok madde çıkar ama halihazırdaki belediyeleri, gerek mali, gerek yetki yönünden, gerekse imar yönünden geriye götürücü madde olmaz” demişti.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA AYRI ÇALIŞMA VAR

Yerel yönetimlerle ilgili Cumhurbaşkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında da ayrı bir çalışma yapıldığı biliniyor. AK Parti bünyesinde hazırlanan bu taslağa Cumhurbaşkanlığı ile de istişare edildikten sonra son şeklinin verilerek Meclis’e sunulması bekleniyor.

CHP KARŞI ÇIKIYORBelediye kanununda yaşanan mali ve idari konulardaki sorunların çözümü için ciddi değişiklikler gerektiğini belirten Torun, “İyi niyetlilerse biz de destek veririz, ortak akılla hazırlanıp oy birliği ile çıkarılmasına katkı yaparız. Ancak, iyi niyetli bir yaklaşım yok. Bu öfke dili, kirli ifadeler gösteriyor ki ‘Ben yaptım oldu’ diyecek, belediyelerin yetkilerini tırpanlayarak tamamen merkeze bağlayacak” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir