FABRİKA ATIKLARI

ERGENE TEMİZLEME ÇALIŞMALARI

Ergene temizleme  çalışmaları sürüyor. Ancak Çorlu Deresi’nin açık bir kanalizasyonu andıran görüntüsü tüm çalışmalara rağmen bir türlü değiştirilemiyor.

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, “Şu haliyle Çorlu Deresi ve Ergene Nehri Trakya bölgesinde 280 kilometre boyunca devam eden bir ölüm kanalı. Burası için bir nehir tanımlaması tamamen coğrafi bir tanımlama. Yoksa bunun için bir akarsu demeye dünyanın hiçbir yerinde kimsenin cesaret edebileceğini zannetmiyorum. İnsanların düşüp içinde kaybolduğu ölüleri bulmak için bile ekiplerin giremediği dehşet verici bir kirlilikten bahsediyoruz şu anda burada. Hemen yanında hayvan besleyenler evleri burada olanlar var. İnsanlar gece burada yatıyor uyuyor. Biz şu anda 10 dakikalığına çekim yapmaya bile zor geldik nefes alamıyoruz ama burada yaşayan insanlar var” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yıllardan beri çevre kirliliğinin sembolü haline gelen Ergene Nehri’nin kurtarılması için yapılan çalışmaların devam ettiğini ve nehrin tertemiz akar vaziyete getirileceğini belirtti…” YERİN 41 METRE ALTI KAZILACAK, FABRİKA ATIKLARI ARITILDIKTAN SONRA BU TÜNELDEN AKITILACAK. ERGENE NEHRİ’NİN TEMİZLENMESİ İÇİN YENİ BİR ADIM ATILDI. TEKİRDAĞ’DAKİ ÇALIŞMA, ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU’NUN KATILDIĞI TÖRENLE 10 AĞUSTOS 2017’DE BAŞLADI. KAZIYI İLK TÜRK YAPIMI TÜNEL AÇMA MAKİNESİ “ANADOLU” YAPACAK.PROJEYLE,, FABRİKA ATIKLARI ERGENE NEHRİ’NE DÖKÜLMEYECEK. ARITILDIKTAN SONRA TÜNELLERLE MARMARA DENİZİ’NE BOŞALTILACAK. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU, BU PROJE İLE DENİZİN KİRLETİLMEYECEĞİNİ, ERGENE’NİN 2018’DE TEMİZ AKACAĞINI SÖYLEDİ. TEMİZLİK ÇALIŞMALARI İÇİN 4 MİLYAR LİRA HARCANACAK.” dedi.

Ergene’nin temizlenmesi maksadıyla hayata geçirilen derin deşarj projesi ile ilgili olarak da Trakya Platform Başkanı Sevgi, “Çevrecilerin kafasındaki en önemli sorun derin deşarj projesi ile Marmara’nın derinlerine boşaltılacak olan arıtma tesisi çıktısının aslında kirli olduğu ve bu sorunların devam edeceği. Kapalı network ile atıkları Marmara’ya boşaltma sistemi aslında atıkların arıtılmadan da boşaltılabileceği ihtimalini göz ardı etmeden projelendirilmiş bir sistem. Yani milyonlarca dolar yatırım yapılarak yapılan arıtma projesi bazen by-pass edilebilir ve bu by-pass sırasında atıklar arıtılmadıkları için Marmara’nın derinlerine arıtılmamış şu gördüğünüz atık kalitesindeki sıvı boşaltılabilir. Bu zaten can çekişmekte olan Marmara için de ölümün işaretidir” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir