Hekimler Yurt Dışı Yolunda 2022

Hekim Göçü’ 2022’de rekor kıracak! Bu yıl 2000’den fazla hekimin Türkiye’yi terk ederek yurt dışına yerleşmesi bekleniyor.

Son yıllarda binlerce hekim istifa ederken, bir o kadarı da gurbetin yolunu tuttu. Mesleğini yurtdışında sürdürmek isteyen doktor sayısı son 10 yılda 25 kat arttı.

2021’de 1405 hekim, Türk Tabipleri Birliği’nden (TBB) “İyi Hal” (Good Standing) belgesi alıp yurtdışına yerleşti. Bu minimum sayı. Çünkü bazı ülkeler bu belgeyi istemiyor.
2022’nin Ocak ayında ‘İyi Hal’ belgesi alan hekim sayısı 197 oldu.
Meslek Ehliyeti olan belgeyi alabilmek için birliğe başvuran hekim sayısı 2010’ların ilk yıllarında 40 civarındaydı.
Uzun çalışma saatleri ve nöbetler, düşük ücret, arşiv taraması, şiddet, mobbing ve özellikle gelecek kaygısı gibi nedenlerle hekimlerimiz Türkiye’yi terk ediyor.
Hekimlerin ağırlıklı tercihi TUS aramayan Almanya. Kanada, ABD, Birleşik Krallık gibi ülkelerin yanı sıra Finlandiya, İsveç, Norveç ve Güney Kore gibi ülkeler de talep görüyor.
Anestezi doktoru Dağıstan Ayan, pek çok hekimin yurtdışına gidebilmek için dil öğrendiğini belirtiyor.
“Yabancı dil kursları hekimlerle doldu. Almanca öğrenenler de var, İsveççe çalışanlar da.. Almanya, Kanada, İngiltere, İsveç, Finlandiya, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a ilgi yoğun”
Dr. Dağıstan Ayan, devam ediyor:
“Bir hekimin yetişmesinin maliyeti milyonlarca lirayı buluyor. Bu ülke hekime yatırım yapıyor ama sonra bu insanlar kopup gidiyor. ‘Neden’ diye düşünüyorlar mı? Sadece bizim departmandan 4 arkadaşımız gitti. Almanya’da bir hekim yetiştirmenin bedeli 300.000 Euro. Almanya bu parayı harcamadan göç sayesinde hekim kazanıyor. Aslolan şu ki bizim yaptığımız işe yurtdışında değer veriliyor. Ne kadar kutsal bir meslek olduğunu bildiklerinden saygı gösteriyorlar. Yetişmiş hekimlerin kıymeti, Covid döneminde daha iyi görüldü.”
2015’te mecburi hizmet yaparken maaşının 4000 dolara tekabül ettiğini, aradan 7 yıl geçmesine rağmen şu anki aylık toplam kazancının 1000 dolar civarında olduğunu dile getiren Ayan, tecrübe kazanmasına rağmen arada yüzde 75’lik kayıp bulunduğunu ifade etti.
Hekimler 36 saati bulabilen nöbetlerle birlikte ayda ortalama 400 saat çalıştıklarını belirtiyor.
“Saat başına kazanılan ücrete baktığınızda çok düşük. ‘Hakkınız ödenmez’ diyip de hakkımızı ödememezlik yapmasınlar artık… Ücretler artırılmalı, insani koşullarda çalışılmalı. Sağlıkta şiddet yasası çıkmalı. Mobbing son bulmalı. Bunlar yerine getirilmez ve şartlar düzeltilmezse, daha çok hekimi kaybederler.
Kendisi gitmeyi düşünüyor mu?
“Ben gitmekten yana değilim, şartlar düzeltilsin ve ülkemde kalayım isterim. Ama düzeltilmezse ben de giderim”
Kamudaki toplam hekim sayısı 150.000 civarında.
Hekimler İş Bıraktı Bugün. Dikkat Çekmek İçin. Gözleri dışarıya çevrili.
Durum Vahim. Uzman Hekim kalmayacak bu gidişle…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir