İŞCİNİN EMEKCİNİN BAYRAMI KUTLU OLSUN

 Dünyada 120 yılı, Türkiye’de de 100 yılı aşkın bir süredir kutlanan 1 Mayıs’a bu yıl Hükümet ve sendikaların uzlaşması ile gidiliyor. Geçmiş yıllardaki Taksim ısrarına karşın bu yılki kutlamaların Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. 

1 Mayıs kutlamaları için gözler İstanbul’a çevrildi. Her yıl olduğu gibi geniş güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul’da Taksim Meydanı kutlamalara yasaklandı. Pazar günkü kutlamalar için Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılması kararı alınırken, Bakırköy’de kutlama hazırlıkları da tamamlandı. İstanbul’dan sonra kutlamalar için gözlerin çevrildiği başkent Ankara’da da kutlama alanı olarak Kolej Meydanı belirlendi. Ankara Valiliği herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.

 1 MAYIS NASIL DOĞDU?

Peki, Türkiye’de günler öncesinde gerilim yaratan 1 Mayıs doğdu?

İşçi Bayramı’na uzanan sürecin ilk adımının 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor. Ancak bu protestolar tarihte, ABD’nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886’dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889’da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi’nde “işçilerin ortak bayramı” olarak kabul edilmesine kadar uzanıyor.

 Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884’te başladı. Chicago’da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886’dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886’da ABD’nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi’nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ”1 Mayıs” olarak belirlendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir