MERKEZ MÜDAHALE ETTİ
Türkiye’de kripto paraların düzenlenmesine yönelik Merkez Bankası yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 30 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemeye göre;
–Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.
–Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.
‘ŞİMDİ NE OLACAK?’ PANİĞİ
Merkez Bankası’nın bu adımı, özellikle Papara, İninal gibi şirketler üzerinden Türkiye dışındaki borsalarda da işlem yapanlarda endişeye ve “30 Nisan’dan sonra ne olacak, paramın akibeti ne olacak?” sorularını yöneltmesine neden oldu.
Merkez Bankası’nın kararının ne anlama geldiğini, ne gibi sonuçlar doğuracağını, işlemlerin bundan sonra nasıl yapılabileceğini, ‘Sorularla Blockchain‘ kitabının yazarı, blokzincir (blockchain) uzmanı Turan Sert‘e göre;
KRİPTO PARA BORSALARINA NAKİT AKIŞI ENGELLENDİ
Devletin, kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini, bu alanda belli çalışmaların yapıldığının bilindiğini belirten Turan Sert, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu konuda atılan ilk adım oldu. Hangi kurum bu kripto paralarla ilgilenecek, bu konunun biraz daha netleşmesi açısından yardımcı mı oldu emin değilim ama en azından kurumlar kendi denetimleri, nüfusları altındaki şirketlerle ilgili olarak aslında yavaş yavaş faaliyete başlamış oldular. Merkez Bankası bu anlamda ödemelerde kullanılamayacağını söyledi, ikinci olarak para ödeme şirketlerinin kripto para borsalarına nakit akışını engelledi.
BANKALAR ÜZERİNDEN DEVAM EDECEK
Ancak bankaları engellemiyor, sonuçta kripto para borsalarını kullananlar yine bankalar üzerinden işlem yapabilecek. Özel ödeme şirketleri bu kapsam içine giriyor, bu şirketler üzerinden borsalara para gidişinin, akışının uygun olmadığına karar vermiş Merkez Bankası. Ancak bankalardan alım satımlar (para gönderip, çekebilme kripto para borsalarına) devam ediyor.
Türkiye’de yerleşik olmayan borsalara da buradan para çıkışı oluyordu. Görüldüğü kadarıyla devlet artık bunu istemiyor, bu kanunun gelmesinin nedenlerinden bir tanesi bu olabilir.”
“BU ALANDA YENİLİKLER KISITLANMAMALI’
Merkez Bankası yönetmeliğinin fintech şirketlerinin yurtdışına çıkışına neden olacağı yorumları da yapıldı. Blockchain uzmanı Turan Sert yepyeni, çok gelişen ve inovasyona açık bir alanın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Bu alandaki kısıtlayıcı her hüküm inovosyan konusunda sıkıntı yaratabilir. Bu konuda şirketlerin büyümesi, potansiyelini geliştirmesi, ülkemize para getirmesi açısından sıkıntı yaratma ihtimali var tabii. Yeni bir sektör olduğu için daha serbest bırakılması, bu işin büyümesi, ekonomiye katma değer açısından daha iyi olabilirdi. Bu kesin o gider bu gider demek değil. Çok yeni bir alan, 6 ay sonra, 1-2 sene sonra ne olacağını bilemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kripto para Borsası Coinbase’in ABD üzerinden halka arz edildiğine de hatırlatan Turan Sert “ABD’de borsaya açıldığını gördük, yavaş yavaş kabul gördüğünü görüyoruz. Her devlet de olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti de normal olarak bir bekle-gör politikası izledi. Daha adımları yavaş yavaş atıyor, umarım bundan sonra daha inovasyonu destekleyici adımlar atar” diye konuştu.
PARIBU: İŞLEMLER DEVAM EDİYOR
Yerli kripto para borsası Paribu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yönetmeliğin kripto para borsalarını ve bankaları içermediğini belirtti. Açıklamada, şöyle denildi:
“30 Nisan’da yürürlüğe girecek yönetmelik kapsamında ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto para işlem platformlarına ve bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecektir. Dolayısıyla yönetmelik sadece ödeme ve elektronik para şirketlerine yöneliktir. Kullanıcılarımız tüm bankalar aracılığıyla TL yatırma ve çekme işlemi yaparak Paribu’daki işlemlerine devam edebilir.”
BİTCOİN’DE DÜŞÜŞ HIZLI OLDU
Kripto para birimlerinden en büyük işlem hacimlisine sahip olanBitcoin’in son 24 saat içerisinde 10 bin dolar düzeyinde düşüş yaşaması birçok alt coinin de çakılmasına neden oldu.