SOKAKTA SÜT SATIŞI YASAKLANIYOR

Sokak aralarında gezerek güğümlerinde çiğ süt satan amcalar, çocukluk hatıralarımızın önemli bir bölümünü oluşturur. Ancak oluşturduğu birtakım riskler nedeniyle kısa süre önce bu hatıraya veda etmek durumunda kaldık.

Yasağın kapsamını iyi bilmek lazım:

 Kararname kapsamında çiğ süte ambalaj zorunluluğu getiriliyor. Yani torbada veya pet şişede süt almak artık mümkün olmayacak. Her üretici sütü özel ambalajlar içinde satmak zorunda. Bu ambalajların üstünde ürünün adı, ne sütü olduğu, üreticinin adı soyadı, ticari unvanı, adresi, hayvancılık numarası, sağım tarihi ve saati, son tüketim tarihi ile “Kullanmadan önce kaynatınız.” gibi ibareler yer alacak.

 Yeni düzenlemeyle birlikte üretici çiğ sütün üstünde soğutma işleminden başka bir işlem gerçekleştiremeyecek. Yani aldığınız süt yine işlenmemiş olacak. Bu yüzden yeni düzenlemeden sonra da aldığınız çiğ sütü kaynatmayı ihmal etmeyin.

 Çiğ sütten bulaşan brucella, tuberkuloz, campylobacter, shigella, e. coli, listeria, salmonella gibi son derece tehlikeli hastalıkların, yeni düzenlemeyle birlikte gelecek denetimlerle ortadan kaldırılması planlanıyor. Ayrıca sütün depolandığı ortam da çeşitli bakteriyel hastalıklara davetiye çıkartıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında yeni düzenlemeyi destekleyen tüketicilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bakanlık yetkilileri küçük üreticilerin yeni düzenlemeyle beraber mağdur edilmeyeceğini belirtiyor.

 Denetimsiz çiğ sütteki tehlikelere dikkat çeken uzmanlar, çiğ süt alınacaksa bilinen ve güvenilen üreticiden alınması konusunda halkı uyarıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir