Küçükyazıcı Şahabettin

Deprem Çantası İçinde Ne Olmalıdır?

DEPREM ÇANTASI
“İyi ama depremle nerede ne zaman karşılaşacağımız belli değil” şeklinde düşünenler için;
Şahabettin KÜÇÜKYAZICI
İnsanlar yaş aldıkça  daha çok örnekle karşılaşmak durumunda kalıyor. En son görevim gereği, Adapazarı, Kocaeli – Gölcük ve Bolu depremlerinde hasar göre binalarımızda incelemelerde bulunmak için gittim. Gölcük’te TEKEL olarak büyük bir AŞEVİ kurduk. Buralarda,  deprem sonrası ve artçılar sırasında  deprem denilen felaketi çeşitli boyutlarıyla yaşadım..

Bazı kişilerin  ileri sürdüğü  depreme nerede, ne zaman yakalanacağımızın belli olmaması olasılığı dikkate alındığında önlemler havada kalıyor gibi gelebilir.

deprem çantası
deprem çantası içinde olması gerekenler

Fakat, bu önlemler genel durumu kapsar. Genel olarak, bilhassa gece depremi, insan topluluklarını, evlerinde ve hatta uykuda yakalar. Uzmanlar da öncelikle bu olasılık için önlem geliştirir. İkinci olarak, gündüz depremlerinde, iş yerleri ve yol, toplu taşımalarda depreme yakalananlar için ayrıca önlemler geliştirilmiş bulunmaktadır. Ancak, ülkemizde en temel önlemler bile ciddiye alınmadığı için, toplumsal koşullanma da bu yönde gerçekleşiyor. Depreme karşı önlemler, kişilerin kendilerinin alabileceği önlemler, kamusal önlemler olarak da sınıflandırılabiliyor.

Bizim çocukluğumuzda, özellikle yaşadığımız bölgenin deprem kuşağında olması, sıklıkla deprem yaşanması nedeniyle, ilk ve orta okul öğretmenlerimiz dahil, aile büyüklerimizin öğütlerini dinler ve uygulardık. (Deprem anında evlerde ve sokakta durulacak yerler,yatak odalarında dolap ve masa düzeni gibi).Kamusal önlemler arasında, TOPLANMA BÖLGESİ, DEPREM KONTEYNERİ gibi önlemler, yaralıların hastanelere ulaştırılması, toplanma bölgelerinde ilk yardım merkezleri bulundurulması gibi önlemler aklımda kalan.

Gelelim çantaya.

Günümüzde pek çok evde, kiler ve benzeri bölümler, sığınak, otopark ve benzeri bölmeler bulunmaktadır. İlk aklıma gelen, çantalar, aileler ve apartman yönetimleri tarafından buralarda saklanabilir, ve düzenli aralıklarla güncel kalmaları sağlanabilir. Keza, İş yerleri, metrolar, büyük otoparklar, uygun oranlarda DEPREM ÇANTASI hazırlayıp bulundurabilirler.

Depremsiz günler diler, önlemlerin hiç bir zaman kullanılmamasını teminni ederim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir